Data centri 2024

Apple objasnio zašto je tokom 2020. godine odbio milione aplikacija na App Store-u

Apple je objavio da je tokom 2020. godine odbacio gotovo milion aplikacija koje su prvi put poslate na App Store. Takođe, odbijeno je skoro milion update-ova postojećih aplikacija. Pored toga, tokom prošle godine uklonjeno je iz prodavnice više od 48.000 aplikacija koje su sadržale „skrivene ili nedokumentovane opcije“, a još 150.000 aplikacija je uklonjeno jer su sadržale spam ili su bile kopije nekih drugih aplikacija.

apple

To nije sve. Iz prodavnice je uklonjeno i 215.000 aplikacija koje su prikupljale previše podataka o korisnicima, ili su na druge načine kršile Apple-ovu politiku privatnosti.

Još 95.000 aplikacija je uklonjeno jer su služile za prevaru korisnika – nakon što su dobile prolaznu ocenu i pojavile se u prodavnici, autori su ih menjali, najčešće u aplikacije za kockanje ili prikaz pornografskog sadržaja. Zbog takvih stvari, Apple je ugasio 470.000 naloga u svom developer programu. I na kraju, objavljeno je da je u toku prošlog meseca Apple odbio 3.2 miliona instalacija aplikacija koje koriste enterprise sertifikate, što je način koji je omogućavao kompanijama da na poslovne iPhone telefone instaliraju aplikacije bez upotrebe App Store-a.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

A prošle nedelje kompanija je još jednom navela da ne želi da svojim korisnicima omogući instalaciju aplikacija van App Store-a, kao što to može da se uradi na Android-u, jer se time povećava bezbednosni rizik.

Ovi podaci su prilično zanimljivi, možda zabrinjavajući, ali predstavljaju i još jedan dokaz da je kompanija postala transparentnija kada su u pitanju informacije o aplikacijama iz App Store-a.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,