BIZIT plus

Apple odustaje od razvoja četvrte generacije iPhone SE telefona

Prema navodima poznatog Apple analitičara, Ming-Chi Kuo-a, kompanija je nedavno objavila dobavljačima da (za sada) neće razvijati četvrtu generaciju SE modela, koji je trebao da se pojavi na tržištu tokom 2024. godine. Apple je ranije razmatrao taj model kao prvi iPhone telefon sa sopstvenim 5G modemom.

PCPress.rs Image

Ideja je bila da se iPhone SE iskoristi kao test platforma za fino podešavanje čipa pre nego što se on upotrebi na iPhone 16 i narednim generacijama Apple telefona. Ova informacija može da znači i još jednu bitnu stvar – da će Apple najverovatnije nastaviti da koristi Qualcomm 5G modeme i u svojim telefonima tokom 2024. godine.

Za sada nema zvaničnih informacija o odustajanju od iPhone SE telefona, kao ni razloga zašto bi to kompanija učinila. Samo se nagađa da bi problemi sa sopstvenim 5G čipom mogli da imaju neke veze s tim. S druge strane, Apple već neko vreme planira da smanji zavisnost od Qualcomm-a. Tokom 20219 godine, Apple je kupio od Intel-a diviziju za proizvodnju mobilnih modema, a tokom 2020. godine objavljeno je da kompanija razvija sopstveni čipset za mobilne telefone. Od tada nije bilo mnogo novih vesti na tu temu, sve do ovog trenutka, koji nas navodi na zaključak da performanse njihovog 5G čipa nisu na željenom nivou.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Takođe, nije poznato ni da li je ovo definitivno kraj SE serije, ili samo trenutna pauza. Razlog je što SE serija nikad do sada nije imala „zacrtane“ planove predstavljanja. Prvi iPhone SE pojavio se 2016, nakon čega je napravio pauzu dugu četiri godine. Druga generacija iPhone SE modela pojavila se tek 2020. godine, dok je 2022. godine predstavljena treća generacija ovog modela, iPhone SE 3, ili iPhone SE 5G – prvi put sa 5G konektivnošću. Dakle, iako najverovatnije nećemo videti SE 4 tokom 2024. godine, ne mora da znači da je SE serija zauvek ugašena.

Uostalom, pominje se da bi kompanija mogla da smanji cene iPhone 15 i iPhone 15 Plus modela. Ako se to desi, iPhone 15 bi mogao da bude dobra zamena za iPhone SE u 2024. godini.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: