Apple ostvario rekordan kvartalni promet

Mnogi nisu verovali da će iPhone 12 ostvariti veliki finansijski uticaj na kompanijske prihode, ali Apple je to demantovao. U svom Q1 2021 finansijskom kvartalu, Apple je prijavio rekordan promet od 111.4 milijardi dolara, što je za više od 20 procenata bolji rezultat u odnosu na isti period prethodne godine. Time su prebačene i procene eksternih analitičara koji su u proseku smatrali da će kompanija ostvariti promet od oko 103 milijarde dolara.

apple

Rekordni prihodi

U ostvarenoj sumi, iPad je učestvovao sa 8.44 milijarde dolara (prošle godine je bilo 6 milijardi), dok je učešće Mac-a 8.68 milijardi dolara (što je otprilike na istom nivou kao prošle godine).

Najveći promet su ostvarili mobilni telefoni, iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro i 12 Pro Max. Njihov promet bio je čak i veći nego što je očekivano u kompaniji i kompanija je prijavila 65.6 milijardi dolara u ovom segmentu. Najveći porast prometa bio je u Kini, sa 13.6 milijardi dolara na 21.3 milijarde dolara, najviše zahvaljujući 5G modelima telefona.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Apple-ovi servisi (streaming i App store) takođe su doživeli veliki porast – 15.8 milijardi dolara, što je kompanijski rekord i povećanje od 3.1 milijarde dolara u odnosu na Q1 2020. Ostatak profita ostvarile su razne pretplate kao što su za Apple Books, Apple Fitness+, Apple TV+, kao i prodaja dodatne opreme (slušalica, zvučnika, pametnih satova…).

Izvor: Engadget

Facebook komentari: