BIZIT 2022

Apple plaća milione ženi zbog povrede njene privatnosti

Apple je platio višemilionski iznos ženi koja studira na Univerzitetu u Oregonu nakon što su dva tehničara u servisu popravke Pegatron u Sacramentu objavili njene eksplicitne fotografije i video snimke preko interneta 2016. godine. Istraga je pokazala da su tehničari delili sadržaj preko njenog naloga na Facebook-u.

Apple plaća milione ženi zbog povrede njene privatnosti.

Poverenje kupaca duboko narušeno

Apple ja platio nagodbu oštećenoj i dobio naknadu od Pegatron-a. Kršenje privatnosti je otkriveno tek tokom rasprave između Pegatron-a i osiguravajuće kuće koja je odbila da pokrije isplatu. Apple je nakon sprovedene istrage otpustio tehničare odgovorne za ovaj incident. Kompanija je tražila poverljivost zbog zabrinutosti da bi publicitet mogao dovesti do velike poslovne štete.

Iz Apple-a navode da je kompanija privatnost podataka shvatila izuzetno ozbiljno i da preuzima sve veće zaštitne mere. Nije jasno šta je Apple mogao da učini kako bi sprečio curenje fotografija i snimaka kada su to uradili radnici van direktne kontrole kompanije. Ipak, iz Apple-a navode da su protokoli kompanije u to vreme morali da budu pooštreni. Ovakvim potezima poverenje kupaca prema servisima popravke i njihovim poštovanjem privatnosti očigledno je duboko narušeno.

Pročitajte i:  Windows 11 22H2 upozorava kada ste neooprezni sa lozinkama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: