El Salvador prva zemlja koja će prihvatiti Bitcoin kao sredstvo plaćanja

El Salvador bi mogao postati prva zemlja koja je formalno prihvatila poznatu kripto valutu Bitcoin. Predsednik države Nayib Bukele rekao je da će predložiti zakon koji Bitcoin čini zakonskim sredstvom plaćanja uz američki dolar. Vlada bi se udružila sa firmom Strike koja izrađuje digitalne novčanike kako bi izgradila finansijski okvir oko digitalnog monetarnog formata.

El Salvador prva zemlja koja će prihvatiti Bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Plaćanje Bitcoin-om i dalje veliki rizik

Osnivač Strike-a, Jack Mallers, tvrdi da će Bitcoin pomoći zemljama poput El Salvadora da se zaštite od potencijalnih inflacija tradicionalnih valuta. Transfer novca od migranata predstavlja oko 20% bruto domaćeg proizvoda Salvadora i često uključuje visoke naknade za transakcije, kao i duga kašnjenja. Bitcoin i druge kriptovalute mogu učiniti te transfere praktičnijim i neposrednijim.

Međutim, ovo i dalje predstavlja značajnu kocku. Bitcoin ne podržavaju stabilni resursi poput zlata, kao ni vlade velikih država. Takođe, vrednost kripto valuta je izuzetno nestabilna, sa naglim skokovima i padovima. Međutim, ukoliko potez El Salvadora uspe, to bi moglo da donese Bitcoin-u i drugim kriptovalutama još jedno uporište u glavnom finansijskom svetu tako što će olakšati poslovanje sa čitavom državom. Ipak, ne može se očekivati da se i ostale zemlje usaglase oko Bitcoin-a. Na primer, Američka centralna banka istražuje sopstvenu digitalnu valutu.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: