ERP 2024

Apple počinje proizvodnju iPhone 11 telefona u Indiji

Apple je potpisao ugovor sa Foxconn-om za sklapanje aktuelne generacije iPhone uređaja u njihovoj fabrici blizu grada Chennai, na jugu Indije. Mala količina ovde proizvedenih iPhone 11 modela već je poslata na lokalno tržište, ali se očekuje da će u narednim mesecima biti znatno povećani proizvodni kapaciteti.

PCPress.rs Image

Prelazak proizvodnje iz Kine u Indiju već je najavljivan zbog trgovinskog rata sa ovom državom. Ali postoji još jedan razlog za ovu odluku – Indija je drugo najveće tržište mobilnih telefona na svetu.

Do sada je u Indiji postojala proizvodnja starijih modela iPhone telefona (iPhone SE, iPhone 6s i iPhone 7 modela) u fabrici u Bangalore-u, pri čemu su iPhone SE i iPhone 6s prestali da se proizvode prošle godine. Umesto njih, u istoj fabrici je pokrenuta proizvodnja iPhone XR modela.

Lokalna proizvodnja omogućiće da cene iPhone uređaja padnu za oko 20 procenata u Indiji, jer se izbegavaju uvozne takste na elektronske proizvode. To već koriste Xiaomi, Vivo, Samsung, Oppo, OnePlus i mnogi drugi proizvođači telefona, jer žele da se što bolje pozicioniraju na ovom tržištu. Xiaomi, koji je od 2018. godine konstantno najprodavaniji brend telefona u Indiji, kaže da je skoro svaki prodat telefon u ovoj državi, napravljen lokalno.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Apple je već godinama gledao kako da svoju proizvodnju telefona prebaci u Indiju, ali do sada nije uspevao da pronađe proizvođača koji bi mogao da u potpunosti ispoštuje stroge sigurnosne kvalitativne standarde. Foxconn je, sa druge strane, najavio planove da će u ovoj državi investirati milijardu dolara, dok je Indijska vlada pre mesec dana objavila planove da će obezbediti 6.6 milijardi dolara za privlačenje najvećih proizvođača mobilnih telefona.

Inače, Apple-ovi telefoni trenutno zauzimaju samo oko jedan procenat tržišta u Indiji, ali dominiraju u premium segmentu, među telefonima čija cena je iznad 400 dolara.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,