ERP 2024

Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Apple je nastavio razgovore sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a, kako bi pokrenuo neke AI funkcije koje dolaze u iOS 18. Apple takođe gradi sopstvene velike jezičke modele za pokretanje nekih funkcija iOS 18, ali njegovi razgovori sa OpenAI-om su usredsređeni na „komponentu za ćaskanje/pretragu“.

PCPress.rs Image

I Gemini je u igri

Apple je takođe navodno u pregovorima sa Google-om da licencira Gemini, Google-ov sopstveni četbot sa veštačkom inteligencijom, za iOS 18. Bloomberg izveštava da su ti razgovori još uvek u toku i da bi stvari i dalje mogle da se odvijaju na bilo koji način jer Apple nije doneo konačnu odluku o tome koju tehnologiju kompanija treba da koristi. Zamislivo je, kaže Gurman, da bi Apple na kraju mogao da licencira tehnologiju veštačke inteligencije obe kompanije ili nijednu od njih.

Apple je do sada bio prilično tih o svojim naporima u vezi sa veštačkom inteligencijom, čak i dok je ostatak Silicijumske doline pao u trku u naoružanju sa veštačkom inteligencijom. Ali ispustio je dovoljno nagoveštaja da ukaže da nešto sprema. Kada je kompanija objavila svoju zaradu u februaru, izvršni direktor Tim Kuk rekao je da Apple nastavlja da radi i ulaže u veštačku inteligenciju i da je „uzbuđen što će podeliti detalje našeg tekućeg rada u tom prostoru kasnije ove godine“. Tvrdi se da je potpuno novi M3 MacBook Air koji je lansirao prošlog meseca bio „najbolji potrošački laptop na svetu za veštačku inteligenciju“ i da će navodno kasnije ove godine početi da izdaje laptopove i desktop računare koji su usmereni na AI. A ranije ove nedelje, Apple je takođe objavio nekoliko velikih jezičkih modela otvorenog koda koji su dizajnirani da rade lokalno na uređajima, a ne u oblaku.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

Još uvek nije jasno kako će izgledati Apple-ove AI funkcije u iPhone-u i drugim uređajima. Generativna AI je i dalje poznato kao nepouzdana i sklona izmišljanju odgovora. Nedavni uređaji sa veštačkom inteligencijom kao što je Humane Ai Pin su dobili katastrofalne kritike, dok drugi poput Rabbit R1 tek treba da se pokažu vrednim.

Saznaćemo više na WWDC-u 10. juna.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *