Apple – rast prodaje, pad profita

Apple je juče predstavio svoje finansijske rezultate za prvo tromesečje ove godine. Po prvi put u poslednjoj deceniji, Apple je prijavio pad profita.

Photo: LJR.MIKE/Flickr
Photo: LJR.MIKE/Flickr

U periodu od januara do marta, Apple je zaradio 9,5 milijardi dolara, što je osetno manje od 11,6 milijardi, koliko je iznosio profit u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu prodato je, između ostalog, 37,4 miliona iPhonea i 19,5 miliona iPada, što je rast u odnosu na prošlu godinu,  a ukupni prihodi kompanije za ova tri meseca iznose 43,6 milijardi dolara.

Prodato je i nešto manje od 4 miliona Mac računara, a prihod od prodaje softvera porastao je za oko 30 posto i iznosi 4,1 milijardu dolara.

Zašto je, pored dobre prodaje, došlo do pada profita – između ostalog i zbog velike popularnosti i dobre prodaje starijih jeftinijih modela, piše Wall Street Journal.

Govoreći o padu vrednosti akcija koje je kompanija osetila poslednjih meseci, izvršni direktor Applea, Tim Kuk, rekao je da je to frustrirajuća činjenica za sve, ali da kompanija nastavlja da radi ono što najbolje ume.

“Najvažniji cilj za Apple uvek će biti kreiranje inovativvih proizvoda”, rekao je Kuk.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,