BIZIT plus

Apple upozorava na napade špijunskog softvera

Apple je rekao da će nastaviti da obaveštava i upozorava žrtve u borbi protiv špijunskog softvera koji sponzoriše država.

PCPress.rs Image

Prema izveštaju sajta MacRumors  Apple je detaljno opisao kako upozorava korisnike kada veruje da su bili na meti napadača. Korisnici će dobijati obaveštenja putem email-a i iMessage na adrese i brojeve telefona povezane sa Apple ID-om.

Kada posete adresu appleid.apple.com, videće i istaknutu poruku „obaveštenja o pretnji“ koja pokazuje šta se dogodilo i kada.

Kompanija je naglasila da ova obaveštenja nikada neće tražiti od vas da kliknete na linkove, preuzmete sadržaj ili delite detalje za prijavu kao što su lozinke i verifikacioni kodovi.

Umesto toga, od korisnika se traži da posete veb adresu Apple ID-a kako bi proverili upozorenja.

Apple je takođe ukazao korisnicima na listu resursa za hitne slučajeve Consumer Reports, ako ne dobiju obaveštenje, ali su i dalje prilično sigurni da su bili napadnuti, bilo od državnih aktera ili drugih sajber napadača. Ovakve vrste obaveštenja, nisu nešto što je novo. Kompanije kao što je Google, godinama obaveštava potencijalne žrtve.

Pročitajte i:  Apple uvodi AirPlay u hotelskim sobama 

Apple-ovo objašnjenje je relevantno u celokupnoj zabrinutosti oko špijunskog softvera iz NSO grupe i drugih špijunksih grupa. Međutim, može biti ključno za aktiviste, novinare ili kritičare koji bi se lako mogli suočiti sa napadima represivnih vlada.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: