Apple vodi u borbi za AR protiv Google-a

Google je 29. avgusta 2017. godine lansirao platformu za izmenjenu stvarnost (AR) pod imenom ARCore koji predstavlja ekvivalent Apple-ovom ARKit-u. Ova platforma je izgrađena tako da može da se koristi na veliki broj sprava koji koriste android operativni sistem.

PCPress.rs Image

Međutim, Google ima jedan veliki problem, a to je činjenica da će Apple lansirati iPhone 8 u septembru koji će imati milione kupaca na kome će takođe moći da se koristi ARKit.  Osim toga, tu je i činjenica da je Apple već ustanovio svoje mesto u AR svetu mobilnih telefona i da će ARKit moći da se koristi na iPhone-u 6 i iPad Pro. Naravno, Google-ov ARCore sa velikim brojem korisnika androida mogao bi da sustigne Apple-ov ARKit. Ali, Apple ima primat u svetu izmenjene stvarnosti zato što njegova platforma ima veći broj aplikacija poput već popularnog Pokemon Go-a a pristižu nam Star Wars i The Walking Dead.

„Prve stvari koje ćemo videti na ARCore-u jesu jednostavne igre, reklame i marketinški potezi“, rekao je Beck Besseker, Izvršni direktor i jedan od osnivača Maxent-a, AR i VR firma koja je izgradila prototipe aplikacija koristeći ARKit i ARCore. Tek trebamo da vidimo neku zaista popularnu AR aplikaciju za prenosive naprave poput mobilnih telefona. “AR predstavlja početak fundamentalne promene u načinu kako mi vidimo i intereagujemo sa fizičkom i digitalnom okolinom tako što ih sjedinjujemo,” rekao je Scott Flynn, direktor za razvoj  AR i VR jedinice, koji podržava obe AR platforme.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Kako god bilo, Google-ova najveća konkurencija ARCore-u je Apple-ov ARKit koji je trenutno popularniji na polju izmenjene stvarnosti. Google-ova ARCore platforma je trenutno dostupna za Pixel i Samsung S8.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,