BIZIT plus

Apple za sutra spremio tri telefona – iPhone X, 8 i 8 Plus

Tradicionalni jesenji događaj kompanije Apple, zakazan za sutra, koji je tokom godina postao jedan od najvažnijih dana u godini za ljubitelje tehnologije, uobičajeno se koristi za promociju i najavljivanje najnovijih proizvoda. Izvršni direktor kompanije, Tim Cook, obratiće se posetiocima u zgradi Steve Jobs Theater-a, koja se nalazi u sklopu Apple parka, a kompanija će po prvi put u isto vreme predstaviti tri nova telefona – iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus, te mnoge druge proizvode.

PCPress.rs Image

Uređaji sa kojima će se posetioci upoznati na ovom događaju neće biti zanimljivi samo potencijalnim kupcima, već i investitorima. Prodaja iPhone-a čini dve trećine od ukupnog Apple-ovog poslovanja, a ova prezentacija predstavlja dobar uvod u poslednji kvartal 2017. godine, budući da će u njemu biti najviše praznika, što znači i najviše prodatih uređaja. Čitavo poslovanje se oslanja na prodaju gadget-a, te unapređene verzije već poznatih proizvoda – pa je pored iPhone-a, tu i 4K/HDR Apple TV, te LTE Apple Watch koji može da se poveže sa iPad-om i Mac-om, kao i nove verzije softvera – iOS, watchOS, macOS i tvOS.

Pročitajte i:  Apple je izbrisao WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice aplikacija u Kini

PCPress.rs Image

Prošle godine se očekivalo da će Apple u ime novog iPhona uključiti i broj 10, kako bi obeležio deceniju postojanja ovog uređaja, ali je umesto toga najavljen premium model iPhone X. Model ima drugačiji dizajn – pa se čitav prednji deo sastoji od ekrana, u čijem su vrhu selfie kamera i senzori. Stranice su od nerđajućeg čelika, a zadnja strana od stakla – kao kod iPhone 4 modela iz 2010. godine. Zadnje kamere su vertikalno postavljene, kako bi omogućavale što bolji rad aplikacijama za proširenu stvarnost. Sa ovim uređajem iPhone ostaje bez Home dugmeta, te umesto njega ima tanku virtuelnu liniju koja će moći da se razvuče i koristi za fizičko upravljanje određenim funkcijama. Touch ID zamenjen je 3D Face Unlock-om, koji koristi 3D senzore za skeniranje lica, pomoću kojih će se otključavati telefon. Novine uključuju i bežično punjenje, brži procesor – koji će uključivati čip A11 (kompanija radi i na AI čipu), novi softver – iOS 11 sa redizajniranim Controle Center-om, podrškom za aplikacije za proširenu realnost, podrškom za Apple Pay u iMessage, a 3D senzori će preko skeniranja lica prenositi emocije korisnika, na osnovu facijalnih ekspresija, u animirane emotikone u okviru opcije iMessage. Uređaj će imati i novi OLED ekran, koji se na Samsung-ovim telefonima pojavljuje od 2008. godine, zbog kojeg će, kako kažu iz kompanije, cena uređaja biti 1.000 dolara.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Što se tiče iPhone- 8 i iPhone-a 8 Plus najavljeno je da će izgledati poput postojećih modela, ali sa bržim procesorima, bežičnim punjenjem i zadnjom stranom koja će biti od stakla.

PCPress.rs Image

Što se Apple Watch-a tiče, dobio je upgrade-ove koji ga delimično oslobađaju od iPhone-a. Najvažnija izmena, kada je hardver u pitanju, jeste wireless opcija koja će omogućiti obradu brzih Long-Term Evolution (LTE) podataka, koji predstavljaju osnovu brze, bežične komunikacije, te se zasnivaju na GSM/EDGE i UMTS/HSPA tehnologijama. Moći će direktno da se povezuje na mreže poput Verizon-a, Sprint-a, T-Mobile-a, i AT&T-a u Americi, te neke internacionalne, a omogućavaće i razgovore uz korišćenje iPhone broja.

Apple TV donosi 4K i HDR Video Streaming, kao i brži procesor koji će omogućavati emitovanje sadržaja visoke rezolucije.

Uređaji koji će biti predstavljeni 12. septembra nisu sve što je Apple pripremio za ovu godinu, te se tokom jeseni očekuje i HomePod pametni zvučnik koji će raditi uz pomoć Siri, te iMac Pro sa displejem visoke 5K rezolucije, te nekima od najbržih grafičkih procesora koji su dostuni na tržištu, a, kako najavljuju, koštaće 4.999 dolara.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari: