Archer: Leteći taksi kao lek za gužvu

Novi električni leteći taksi je deo napora da se putnici s ulica vinu u visine, čime bi se, kako tvrde eksperti, značajno ublažile saobraćajne gužve u velikim gradovima.

PCPress.rs Image

U pitanju je letelica iza koje stoji kompanija Archer, a taksi je poneo ime Maker. Radi se o modelu sa sposobnošću vertikalnog poletanja i sletanja, koji može da prevali oko 96 kilometara po jednom punjenju, te da se kreće brzinom od oko 240 kilometara na sat. Tako je ovo još jedna u nizu električnih letelica koje poleću kao helikopteri, a lete kao avioni, i koje bi uskoro mogle da transformišu to kako saobraćaj funkcioniše.

PCPress.rs Image

Letelica koja je prikazana tokom demonstracije ima dva sedišta, i jednog dana bi mogla da bude potpuno autonomna. Prvi test letovi zakazani su za kraj godine, a pre nego što ovakav način transporta zaživi, kompanije moraju da odrede cene, mesta za poletanje i sletanje, optimalni broj sedišta, načine na koje će se leteći taksiji integrisati u postojeći saobraćaj, te načine na koje će putnike ubediti da su sasvim bezbedni.

Pročitajte i:  Sudijska Arabija testira leteće taksije

Izvor: Mashable

Facebook komentari: