Asus prezentovao novu generaciju 28 nm HD 7970 grafičke karte

PCPress.rs ImageAsus HD 7970 grafička karta predstavlja efikasno i snažno 28nm GPU rešenje sa 3GB GDDR5 memorije koja će izaći na kraj sa bilo kojom igrom ili video materijalom. Dolazi sa ekskluzivnim GPU Tweak alatom koji omogućuje povećanje performansi u realnom vremenu i prikaz svih stanja klokova, temperature i napona. Pomenuti model otvara mogućnost za kreiranje najbolje platforme za najzahtevniji DirectX 11 gejming, te sa dodatnom podrškom za PCI Express 3.0 i AMD Eyefinity multi-screen tehnologiju jednostavno ostaviće svakog gejmera ili entuzijastu bez daha.

GPU inovacije sa 28nm proizvodnim procesom

Tokom iščekivanja više od godinu dana, poslednji grafički procesor dizajniran od strane AMD-a koristi novi 28nm proizvodni proces koji donosi veću efikasnost, manje grejanje i odlične performanse. Asus HD 7970 dolazi sa 3GB GDDR5 video memorije koja će obezbediti igranje u najvećim rezolucijama, više detalja kada su teksture u pitanju i veći frame rate. Memorijski interfejs je proširen na 384 bita za očekivano veći transfer podataka između karte i matične ploče.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Tvikovanje i tjunovanje uz novi GPU Tweak alat nikad nije bilo bolje

Da bi u potpunosti iskoristi pun potencijal GPU tehnologije, Asus je obezbedio ekskluzivnu verziju unapređenog GPU Tweak alata za ovaj model. Pomenuti alat omogućuje modifikaciju klokova, napona, broja obrtaja ventilatora, monitoring stanja istih, i sve to sa čak četiri karte vezane u CrossFireX GPU sistem rada. GPU Tweak raspolaže sa dva moda, jedan je namenjen za napredne korisnike koji žele da izvuku maksimum, dok je drugi mod namenjen za ne toliko napredne korisnike koji svakako žele nešto više od svoje grafičke karte. Asus GPU Tweak raspolaže velikim brojem dodatnih opcija koje su u mogućnosti da pomene GPU klok i napon i to sinhronizovano. Moguće je menjati modove između 2D i 3D moda, a sve to kako bi se ostvarili sto bolji 3D benchmark rezultati i gejming performansi. Pomenuti alat nudi video driver/BIOS update kako bi se karta održala u optimalnim uslovima duži period, takođe tu je i dodatna opcija koja prikazuje stanja svih podataka počev od overkloka pa do stanja temperatura i napona. Asus je u saradnji sa Techpowerup timom integrisao njihov GPU-Z program u GPU Tweak alatku, sa još više podataka o grafičkoj karti nego što njihova originalna verzija nudi.

Pročitajte i:  Prvi put kod nas: ASUS ProArt kreativni skup

Najbrža PCI Express 3.0 i unapređena AMD Eyefinity grafička karta

Dugo očekivana HD 7970 grafička karta za gejmere i entuzijaste donosi PCI Express 3.0 kao standard koji je u mogućnosti da duplira protok u poređenju na stari PCI Express 2.0 standard. Uz pomoć navedenog podatka jasno je su performanse radikalno povećane jer grafička karta je u mogućnosti da komunicira sa celim sistemom mnogo brže, a sve to opet u poređenju na 2.0 standard. Snaga Asus HD 7970 modela takođe leži i u novoj Eyefinity multi-screen tehnologiji koja dozvoljava korišćenje i do 6 monitora u istom trenutku, sa čime se stvara neverovatan osećaj za prostor pogotovo za „pucačine“ iz prvog lica.

Čak četrnaest svetskih rekorda oboreno je od 9. januara ove godine do danas na Asus HD7970 grafičkoj karti, što će reći da je Asus u svim kategorijama benchmark 3D testova ostvario ubedljivo najbolje rezultate. Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja da Asus ne stoji skrštenih ruku kada su performanse, kvalitet i u ovom slučaju odličan softver u pitanju. GPU Tweak je napredan alat koji u komunikaciji sa novom Asus HD 7970 grafičkom kartom izvlači maksimum iz GPU-a i memorije. Na taj način uz odlične komponente upakovane u odličnu grafičku kartu GPU Tweak alat dođe kao „šlag na tortu“.

Pročitajte i:  ASUS predstavio zanimljive gaming uređaje na Computex 2024 sajmu

Izvor: Asus

Facebook komentari: