BIZIT plus

Australija povećava kontrolu za Apple, Metu i Microsoft

Australijski regulator poslao je pravna pisma kompanijama. Regulatori zahtevaju da kompanije podele svoju strategije za suzbijanje materijala na kojima se zlostavljaju deca ili se da suoče sa kaznama.

PCPress.rs Image

Cilj je zaustaviti širenje štetnog sadržaja

Komesar za e-bezbednost, navodi da je koristio zakone koji su stupili na snagu u januaru. Regulatori hoće da primoraju tehnološke gigante da obelodane mere koje preduzimaju za otkrivanje i uklanjanje štetnog materijala u roku od 28 dana. Ako to ne učine, svaka kompanija bi se suočila sa kaznom od 383.000 dolara dnevno.

Australija ima agresivan pristup kako bi regulisala velike tehnološke firme. Još od 2021. godine zakoni primoravaju kompanije da plaćaju medijima za prikazivanje njihovog sadržaja i nalažu kompanijama da predaju detalje anonimnih naloga koji objavljuju klevetnički materijal.

Internet kompanije su u međuvremenu bile pod pritiskom širom sveta da pronađu način da nadgledaju šifrovane servise za razmenu poruka. Kompanije su morale da pronađu način da pregledaju i otkriju štetne materijale bez zadiranja u privatnost korisnika.

Pročitajte i:  Notepad za Windows 11 donosi proveru pravopisa 

Neophodno je da kompanije sarađuju sa državom

„Ova aktivnost više nije ograničena na skrivene uglove mračnog interneta, već je preovlađujuća na velikim platformama koje mi i naša deca koristimo svaki dan“, rekla je komesarka Julie Inman Grant.

„Kako se sve više kompanija okreće šifrovanim servisima za razmenu poruka i primenjuju funkcije poput strimovanja, postoji strah da će se ovaj užasan materijal nekontrolisano širiti na ovim platformama“, dodala je Grant-ova.

Portparol Microsofa-a, navodi da je kompanija primila pismo i da planira da odgovori u roku od 28 dana. Portparol kompanije Meta, rekao je da kompanija još uvek razmatra pismo. Međutim, on navodi da je kompanija nastavila da „proaktivno sarađuje sa komesarom za e-bezbednost o ovim važnim pitanjima“. Apple, nije još uvek dao komentar na ova dešavanja.

Komesar za e-bezbednost se pozvao na brojke koje je dao američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu. Centar je naveo da je ove godine primio 29,1 milion izveštaja o materijalu za zlostavljanje dece od internet kompanija. Od toga je samo 160 izveštaja stiglo od Apple-a, dok je 22 miliona izveštaja stiglo od Facebook-a.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: