BIZIT plus

Australija se bori protiv internet trolova

Australija bi uskoro mogla da stane na put internet trolova. Premijer Scott Morrison otkrio je planove za zakone koji bi, u nekim slučajevima, mogli naterati društvene mreže da otkriju identitet trolova i drugih koji daju klevetničke komentare.

PCPress.rs Image

Novi zakoni za društvene medije

Nova metoda bi zahtevala da online platforme uklone neprijateljske postove. Ako to ne urade, sudski sistem bi mogao da naloži određenom sajtu da pruži detalje u vezi uvredljivog posta.

Morrison je uporedio trenutni internet sa „Divljim Zapadom“ gde anonimni napadači mogu da „naškode ljudima“. Ako to ne može da se dogodi u stvarnom životu, nema razloga da se to dešava online ,odnosno u digitalnom svetu rekao je premijer.

Predloženi zakoni dolaze nekoliko nedelja nakon što je australijski Visoki sud presudio da bi medijske kompanije mogle biti odgovorne za komentare ljudi na objavama na Facebook-u.

CNN je ograničio pristup svojim Facebook stranicama u zemlji zbog zabrinutosti za odgovornost. Predviđenim zakonom bi se napravio korak dalje, tako što bi nalagao određene radnje ako se smatra da je objava štetna. Ovakav potez pokreće pitanja privatnosti. Anonimnost bi u ovom  slučaju mogla pomoći trolovima, ali takođe anonimnost štiti političke neistomišljenike i druge bezazlene kritičare.

Pročitajte i:  Australija nabavlja nove nuklearne podmornice 

Da li će Australija slediti primer Kine, koja zahteva pravo ime za registraciju naloga, videće se u budućnosti. Bez primera zakona, nejasno je šta bi predstavljalo krivično delo dovoljno ozbiljno da zahteva otkrivanje identiteta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: