PC Press Studio

Autodesk kroz istoriju

Autodesk je multinacionalna softverska korporacija, lider u oblasti 3D softvera za dizajn, projektovanje i kreiranje digitalnih sadržaja. AutoCAD se primenjuje u gotovo svim oblastima projektovanja, u arhitekturi, građevinarstvu, proizvodnji, filmskoj industriji… Evo kojim putem je stigao do trona.

Nova verzija programskih  paketa i pojedinačnih programa  Autodesk 2014

Kompaniju je 1982. godine osnovao John Walker, koautor prve verzije CAD softverskog alata AutoCAD. Osnovna ideja osnivača je bila zamena table za crtanje kompjuterskim programom. Prva verzija AutoCAD 1.0 za PC računare zahtevala je 128 kilobajta memorije, što teoretski znači da bi savremeni računari od 4 gigabajta RAM‑a mogli da pokrenu 32.000 kopija prvog AutoCAD‑a.

Zanimljivost vezana za arheologe, koji su istraživali ostatke potonulog broda HMS Pandora, je da su koristili prvi AutoCAD za obeležavanje i ucrtavanje delova broda na mapama. Nakon samo tri godine AutoCAD 1.0 postao je najkorišćeniji CAD alat, a Autodesk je postala javna kompanija, sa objavljenim IPO od 1,6 miliona akcija, sa vrednošću od 11 dolara po akciji.

Treća dimenzija

Godine 1988. Autodesk objavljuje novu verziju AutoCAD R10, revolucionarnu po 3D mogućnostima. S obzirom na činjenicu da je broj korisnika iz godine u godinu rastao, kompanija je osnovala AUGI (Autodesk User Group International), gde su korisnici i ljudi iz istih branši mogli da razmenjuju iskustva u radu, dobijaju nove informacije i svojim mišljenjma i predlozima značajno pomognu kompaniji u razvoju još naprednijih alata. AUGI uspešno funkcioniše i danas.

Arheolozi su koristili prvu verziju AutoCAD softvera prilikom istraživanja broda HMS Pandora

Osnivač Autodesk‑a, John Walker, 1989. godine predaje vođstvo kompanije, koje preuzima Alvar Green. Do tog trenutka Autodesk je dostigao udeo od 60% tržišta PC CAD softvera, uz prodaju od 117 miliona dolara. Iste godine je nastao World Wide Web, pa je 1990. godine Autodesk zvanično pokrenuo sektor za medije i zabavu (Media & Entertainment) i predstavio prvi proizvod za vizuelizaciju i rendering, Autodesk 3D Studio. Osnovana je i The Autodesk Foundation, sa ciljem osmišljavanja i razvijanja novih modela primene softvera u obrazovanju.

Godine 1993. Autodesk je preuzeo firmu Woodbourne a sa njom i tehnologiju modeliranja solida koja je unapređena i ubačena u sopstvena rešenja. Otvoren je Autodesk‑ov pogon u Neuchatel, Švajcarska, sa ciljem da se koncentrišu proizvodne aktivnosti u Evropi. Iste godine održan je i prvi Autodesk University u San Francisku, koji se održava i svake naredne godine, pa na njemu znanja stiču i proširuju milioni korisnika. Razvijena je i mreža od skoro 750 trening centara širom sveta.

Te godine Autodesk je isporučio milionitu kopiju AutoCAD‑a, dok je neto prihod dostigao 405 miliona dolara. Već sledeće godine Autodesk je prešao granicu od 500 miliona dolara prihoda, ostvarivši prodaju od 534 miliona dolara. U cilju isticanja daljeg razvoja portfolija proizvoda van osnovnog AutoCAD‑a, Autodesk menja svoju oznaku na Nasdaq‑u iz ACAD u ADSK.

U svim oblastima projektovanja

Ulazak u oblast Web dizajna obeležen je lansiranjem novog alata Hyperwire, koji je dizajnerima omogućavao da kreiraju Web stranice koje sadrže 3D slike. Narednih godina kompanija ulaže ogromna sredstva u razvoj specijalizovanih alata za mašinsku industriju, kroz Mechanical Desktop, kao i rešenje namenjeno arhitekturi, Architectural Desktop. Preuzeta je kompanija Genius CAD Software, te u Autodesk proizvode prvi put uvedene Undo i Redo komande. Najveći problem sa kojim se kompanija suočava u tom trenutku je da korporativni korisnici generišu više od 80% gubitaka zbog korišćenja piratskog (nelegalnog) softvera.

Godine 1999. Autodesk je preuzeo Discreet Logic i lansiran je ključni program namenjen mašinstvu Autodesk Inventor. Da bi podržali veliki broj korisnika na što efikasniji i kvalitetniji način, Autodesk uvodi koncept godišnje pretplate Autodesk Subscription (2001.). Danas korišćenje godišnje pretplate obezbeđuje niz novih, korisnih i atraktivnih servisa koje korisnicima omogućavaju brži, efikasniji i konkurentniji svakodnevni rad.

Godine 2002. Autodesk preuzima firmu Revit Technology. Rad na razvoju i unapređenju Revit familije proizvoda i te kako se isplatio, pa Revit danas predstavlja ključni proizvod primenljiv u arhitekturi i građevinarstvu kao i ključni element BIM (Building Information Modeling) koncepta.

Po istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, korišćenjem novih specijalizovanih Autodesk alata korisnici su postajali efikasniji za oko 35%. Nakon objavljivanja te studije, Autodesk se velikom brzinom proširuje na nova tržišta, prvenstveno na Aziju. Otvoren je razvojni centar u Šangaju, Kina.

S obzirom na svetski trend u vrlo brzom napredovanju informacionih tehnologija i servisa, Autodesk odlučuje da ciklus objavljivanja novih verzija skrati sa 18 do 24 meseca na 12 meseci. Od tada kompanija svake godine objavljuje nove, savremene verzije sa nizom dodatnih opcija i mogućnosti.

Preko milijarde

Godine 2004. kompanija beleži prihod od preko milijardu dolara. Do 2007. Autodesk je preuzeo kompanije Buzzsaw.com, Media 100, Gentry Systems, CAiCE Software, truEInnovations, Linius Technologies, VIA Development, MechSoft Technology, Unreal Pictures, COMPASS, Colorfront Ltd., Solid Dynamics, Engineering Intent, Alias, Constructware, NavisWorks, Opticore AB, PlassoTech i SkyMatte. Autodesk je, proslavivši 2007. godine 25 godina poslovanja, dostigao osam miliona korisnika 3D alata. Prvi put pređena je granica od dve milijarde dolara prihoda – neto prihod je bio 2,15 milijardi dolara.

Autodesk mobile

Uprkos ekonomskoj krizi i recesiji, Autodesk je 2008. godine ostvario rekordan prihod od 2,32 milijarde dolara. U narednih nekoliko godina preuzeo je i firme Moldflow Corporation i Softimage. U martu 2008. Autodesk je imenovan kao 25. na Fast Company’s listi, među 50 najinovativnijih svetskih kompanija. S obzirom na porast broja korisnika mobilnih uređaja (mobilni telefon, tablet, laptop) izlazi i AutoCAD WS namenjem stručnjaciima koji žele da sa bilo kog mesta u bilo koje vreme pristupe projektu ili delu projekta.

Autodesk je do danas preuzeo i sledeće kompanije: Hanna Strategies, Carmel Software, Robobat, Green Building Studio, REALVIZ SA, Kynogon SA, iLogic Technology, BIMWorld i ALGOR. Autodesk‑ova rešenja su lokalizovana na preko 14 jezika.

Sigurno u oblaku

Godine 2011. Autodesk pravi posebne pakete (Suites) sa više različitih softvera čijom primenom se u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe različitih oblika projektovanja i u različitim fazama projektovanja. Noviteti su vezani za cloud tehnologiju, odnosno cloud servise. Razvijene su ekskluzivne aplikacije koje korisnici mogu iskoristiti na cloud‑u. Autodesk 360 Cloud pruža mogućnosti da korisnik u bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta ili uređaja može smestiti projektne podatke i fajlove na Autodesk servere, tj. da ih podigne na Web. Ideja cloud koncepta je da korisnik može pristupiti željenim podacima sa bilo koje lokacije i sa različitih uređaja (mobilni telefon, kućni računar, prenosni računar, tablet…), kao i da se podaci mogu skladištiti na eksternim serverima.

Kompletna Autodesk Web tehnologija izgrađena je na bezbednoj i pouzdanoj infrastrukturi, pa je i sigurnost podataka korisnika dovedena na najviši nivo. Korisnici mogu razmenjivati svoje fajlove i projekte putem Web‑a, otvarati ih i menjati, a da pri tome na uređaju sa kojih pristupaju i nemaju instalirane alate za projektovanje ili hardver impresivnih karakteristika. Osim razmene, otvaranja, pregledanja, prepravljanja i obeležavanja crteža ili projekata, Autodesk nudi i usluge vizuelizacije i provere strukture za građevinske objekte i mašinske konstrukcije.

Rezime

Kompanija Autodesk je prepoznatljiva po AutoCAD‑u koji je više od 30 godina na tržištu. Autodesk nudi i paletu alata koji se primenjuju za gotovo sve oblasti projektovanja. Od softvera za izradu digitalnog prototipa, Autodesk Inventor i Autodesk Product Design Suite koji se koriste u mašinskoj industriji za vizuelizaciju, analizu i simulaciju karakteristika digitalnog modela tokom procesa projektovanja, do Autodesk Revit familije alata namenjene Building Information Modeling (BIM) konceptu koji za cilj ima da omogući korisnicima uvid u projektovanje, planiranje, izgradnju i menadžment objekta pre nego što se zaista izgradi. Autodesk takođe obezbeđuje alate za filmske i televizijske vizuelne efekte, gradaciju boja, animacije, razvoj igara, projektovanje i vizuelizaciju.

Autodesk softver za medije i zabavu korišćen je za vizuelne efekte u filmskim scenama i u poslednjih 17 godina pobeđuje na takmičenju za izradu najboljih vizuelnih efekata (Academy Award Best Visual Effect). Kompanija Autodesk proglašena je za jednu od 25 najpoželjnijih kompanija za rad u svetu, a s obzirom na finansijsku snagu i znanje Autodesk‑ovih stručnjaka, može se očekivati još intenzivniji razvoj softvera u narednim godinama.

www.autodesk.osa.rs

Vladimir Cvetković

(Objavljeno u čaopisu PC#200)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Autodesk kroz istoriju

Comments are closed.