Autonomni dronovi osvajaju nebo

Kompanija za isporuku robe FedEx od početka sledeće godine kreće s razvijanjem autonomnih dronova za isporuku.

PCPress.rs Image

Samoupravljive letelice su sve popularnije, pa sve više kompanija radi na ovoj tehnologiji. FedEx planira hibridne dronove koji imaju mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja i funkcionišu slično kao helikopteri, što znači da im je potrebno manje prostora za piste. Planirano je da služe za isporuku paketa s tačke A na tačku B, a bez ljudskih pilota.

Iz kompanije kažu da će letelice u početku teret transportovati od jedne do druge FedEx zgrade, pa trenutno nije u planu da narudžbine isporučuju direktno korisnicima, budući da je za to potrebna kompleksnija logistika, te ozbiljan sistem za regulisanje saobraćaja.

Projekat se razvija u saradnji sa startapom Elroy Air, koji je fokusiran na leteće taksije, a tek se nedavno okrenuo i autonomnim letelicama za transport robe. Prvi test letovi bi trebalo da počnu sredinom 2023. godine, a dronovi mogu da ponesu do 225 kilograma i da prelete oko 380 kilometara u jednom dahu. U letelicama će biti mesta samo za robu, pa ljudski putnici nisu uključeni.

Pročitajte i:  FedEx lansira novu platformu za e-trgovinu  

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,