Autonomni traktori na CES 2022

Kompanija John Deere se bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina, a na CES 2022 je predstavila unapređeni, potpuno autonomni traktor, opremljen stereo kamerama, GPS sistemom i drugim naprednim tehnologijama.

PCPress.rs Image

Samoupravljivi traktori su, kako tvrde eksperti, budućnost moderne, održive poljoprivredne proizvodnje. To znači da bi poljoprivredne mašine bez ljudskog vozača uskoro mogle da postanu uobičajena pojava na njivama širom sveta, što će sasvim sigurno unaprediti i olakšati poljoprivredne radove.

Novi John Deere traktor ima šest pari kamera koje omogućavaju bolju preglednost i detektovanje prepreka. Pored toga izračunavaju udaljenost od drugih objekata, a neuralna mreža obrađuje i klasifikuje podatke koje kamere prikupljaju. Na osnovu toga se odlučuje hoće li se traktor zaustaviti, ili će pak nastaviti dalje.

Farmeri traktore nadgledaju preko mobilnih uređaja, budući da imaju pristup emitovanju videa u realnom vremenu, te fotografijama i metričkim podacima. Tako mogu da prilagode brzinu vozila, a ukoliko zaključe da je potrebno i druge elemente, na primer dubinu brazde.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Suzuki i Tier IV razvijaju autonomni automobil