Japanski superkomjuter zauvek izgubio 77TB važnih istraživačkih podataka

Zbog greške u backup sistemu superkompjutera Hewlett Packard, Japanski Univerzitet Kyoto izgubio je 77TB važnih istraživačkih podataka. Univerzitet je odbio da daje izjave.

PCPress.rs Image
Ne radi kontakt..

Prekinuto dalje pravljenje rezervnih kopija

Oko 34 miliona istraživačkih podataka izbrisano je iz sistema i “backup” fajla. Nakon detaljne istrage, Univerzitet je zaključio da su podaci četiri pogođene istraživačke grupe izgubljeni zauvek. Istraživači su o gubitku podataka obavešteni putem mejla, premda nije poznato koji su tačno podaci izbrisani.

Proces backup-ovanja za sada je ukinut, da ne bi došlo do ponovnog gubitka podataka. U planu je poboljšanje backup sistema koji će ponovo biti uveden u januaru. Osim toga, u planu je i čuvanje inkrementalnog backup-a, koji pokriva fajlove koji su menjani od poslednjeg backup-a.

Kako rad superkompjutera košta nekoliko stotina dolara na sat, ovaj gubitak predstavlja pravi stres za istraživače. Univerzitet Kyoto, koji je značajan po hemijskim, biološkim, farmakološkim, imunološkim, fizičkim i drugim istraživačkim doprinosima, odbio je da daje izjave o incidentu.

Izvor: bleepingcomputer

 

 

 

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,