AVG za optimizaciju računara

Kompanija AVG Technologies je nekada bila poznata u svetu softvera za zaštitu računara, da bi je kasnije preuzela druga poznata antivirusna kompanija Avast Software. Kao filijala druge kompanije, AVG i dalje nudi softverska rešenja pod svojim nazivom, a njihova ponuda pored poznatih antivirusnih programa uključuje alat za optimizaciju rada računara AVG TuneUp.

PCPress.rs ImagePoput drugih alata iz ove kategorije, AVG TuneUp proverava da li postoje specifična sistemska podešavanja i nepotrebni fajlovi koji mogu negativno uticati na performanse računara. U slučaju ovog programa, razne opcije su podeljene u četiri funkcionalne grupe – održavanje (Maintenance), ubrzanje rada (Speed Up), povećanje slobodnog prostora na disku (Free Up Space) i rešavanje problema (Fix Problems). AVG TuneUp uključuje više od 30 različitih modula, koji se po potrebi mogu startovati samostalno, ili koristiti preko centralnih ekrana koji automatski aktiviraju više opcija.

Ugrađeni moduli pokrivaju standardne alate kao što su provera procesa i programa koji se aktiviraju pri podizanju sistema, brisanje privremenih i zaostalih sistemskih fajlova, tragova korišćenja Interneta, defragmentacija i popravljanje Windows Registry konfiguracije… Paket uključuje i druge zgodne alate za automatsko ažuriranje programa, pronalaženje i uklanjanje dupliranih fajlova i optimizaciju hard‑diskova. TuneUp čuva istoriju promena koje su napravljene iz raznih programskih modula i omogućava naknadni povratak na prethodno stanje, što se može obaviti iz sekcije Rescue Center.

Ovaj softverski paket je ranije bio poznat pod nazivom TuneUp Utilities, zatim AVG PC TuneUp, da bi nova inkarnacija donela skraćeno ime AVG TuneUp. U aktuelnoj verziji paketa opcije za čišćenje su proširene podrškom za nove verzije softvera kao što su Microsoft Office, Web browser‑i i poznati uslužni programi. Novitet je opcija Software Updater koja ukazuje na postojanje novih verzija instaliranih programa. Ova opcija je u stanju da prepozna veliki broj popularnih aplikacija i omogućava veoma jednostavnu nadogradnju – TuneUp će sam pronaći najnoviju verziju, automatsko je preuzeti i instalirati. Obratite pažnju da će Software Updater bez upozorenja restartovati Windows ukoliko je to potrebno za instaliranje dopune.

AVG TuneUp možete da preuzmete sa sajta www.avg.com/avg‑pctuneup. Izvršni instalacioni program sadrži samo osnovu paketa, dok će ostatak potrebnih komponenti biti prenet tokom instalacije, koja zbog toga može potrajati nešto duže, zavisno od brzine Internet veze. TuneUp može da se koristi u probnom režimu 14 dana, za koje vreme su sve opcije funkcionalne, uz podsećanje na potrebu registracije prilikom svakog startovanja.

Pored TuneUp paketa za Windows računare, kompanija AVG nudi sličan softver AVG Cleaner za Mac računare i Android mobilne uređaje, a više informacija potražite na adresi www.avg.com.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,