Bajden potpisao zakon koji može da zabrani TikTok

Zakon koji će nametnuti prodaju ili zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama sada je zakon. Predsednik Džo Bajden potpisao je paket zakona o stranoj pomoći koji je uključivao „Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici“, dan nakon što je zakon odobrio Senat.

PCPress.rs Image

Osporavanje zakona na sudu

U saopštenju, TikTok je rekao da će osporiti zakon na sudu, što bi moglo odložiti eventualnu prodaju ili zabranu. „Ovaj neustavan zakon je zabrana TikTok-a i mi ćemo ga osporiti na sudu“, saopštila je kompanija. „Verujemo da su činjenice i zakon jasno na našoj strani i mi ćemo na kraju pobediti. Činjenica je da smo uložili milijarde dolara da zaštitimo podatke u SAD i da naša platforma bude oslobođena spoljnog uticaja i manipulacije. Ova zabrana bi uništila sedam miliona preduzeća i ućutkala 170 miliona Amerikanaca.”

Zakon daje TikTok-ovoj matičnoj kompaniji ByteDance, sa sedištem u Kini, do godinu dana da proda aplikaciju novom vlasniku. Ako kompanija ne uspe da se proda, TikTok će biti zabranjen u američkim prodavnicama aplikacija i uslugama veb hostinga.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Za razliku od prethodnih pokušaja da se prinudi prodaja ili zabrana aplikacije, „Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici“ imao je ogromnu dvostranačku podršku i bio je u stanju da se kreće kroz Kongres neverovatnom brzinom. Originalna verzija zakona, koja je zahtevala šestomesečni rok za otuđenje, usvojio je Predstavnički dom u martu, samo nekoliko dana nakon što je predstavljen. Ažurirana verzija, koja omogućava prodaju do 12 meseci, prošla je tokom vikenda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *