Baterije za električna vozila koje traju dva miliona kilometara

Baterije u uređajima gube na svojim performansama tokom vremena. To je slučaj i u električnim automobilima, samo što je kod njih mnogo teže zameniti baterije nego u nekim manjim uređajima (telefonima, na primer). Zato proizvođači baterija ulažu mnogo napora da razviju baterije čiji će vek trajanja biti dugotrajniji.

PCPress.rs Image

Izgleda da je najdalje u tom razvoju otišla kompanija Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., koja je najveći svetski proizođač baterija za električna vozila. Ona tvrdi da njihove nove baterijske ćelije mogu da izdrže skoro dva miliona kilometara, a da im je vek trajanja 16 godina. Naravno, ovo se odnosi na ukupnu kilometražu i na ukupan vek trajanja, a ne jedno punjenje.

Veliki korak napred

Današnje baterije u električnim vozilima izdržavaju nešto preko 300.000 kilometara. Stoga ova nova tehnologija predstavlja veliki kvalitativni skok. Ako se uzme u obzir da prosečan vozač godišnje pređe oko 20.000 kilometara, jasno je da će nove baterije biti daleko od kraja svog životnog veka kada se vlasnik odluči da zameni auto.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10% radnika

Proizvođač nije dao detalje na koji način je uspeo da proizvede ove dugotrajne baterije. Inače, Ilon Mask je odlučio da se ove baterije ugrađuju u buduće Tesla Model 3 sedane koji će se proizvoditi u Teslinoj fabrici u Kini. Do sada se Tesla oslanjala na Panasonic i LG baterije. Contemporary Amperex Technology je već spremna za masovnu proizvodnju ovih baterija, a njihova cena će biti samo 10 procenata viša od cene standardnih baterija.

Skupe, ali isplative

Iako su baterije najskuplji deo električnog automobila, postoji opravdanost za njihovu upotrebu. Činjenica da one neće morati da se menjaju tokom eksploatacije automobila, pa čak i da će moći da se iz starog automobila prebace u novi, značajno će smanjiti cenu održavanja postojećih i cenu novih električnih automobila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,