BBC objavio svoju kompletnu istoriju računara

Tokom osamdesetih godina prošlog veka televizija BBC je bila pionir u predstavljanju kompjutera širokim narodnim masama, pa je u okviru Computer Literacy projekta lansirala i sopstveni kompjuter BBC Micro, te gledaoce podučavala programiranju. Televizija sada sa mlađim generacijama deli svaki detalj ovog projekta, te počinje misiju koja podseća na onu s početka kompjuterske ere.

Computer Literacy projekat je bio veoma važan početkom osamdesetih, te mu je osnovni cilj bio da publiku informiše o novim tehnologijama. Pored lansiranja modela BBC Micro, projekat je uključivao i intervjue sa inovatorima tog vremena, a poput Bill Gatesa i Stevea Wozniaka. Nakon objavljivanja arhive, korisnici će moći da pogledaju 267 programskih sadržaja koji su se bavili ovom temom, dobiju uvid u 166 programa za BBC Micro koji su se koristili u to vreme, te nauče sve o ovom velikom projektu koji predstavlja prekretnicu u tehnološkoj eri.

BBC danas možda nije toliko uključen u ovu temu kao u vreme pomenutog projekta, ali i dalje podržava mlade programere, a poslednji projekat je onaj u okviru kojeg je milion dece školskog uzrasta u Velikoj Britaniji dobilo BBC Micro: Bit mini kompjutere.

Izvor: Kit Guru

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,