Bezbedna praznična internet kupovina – saveti i upozorenja

Kupovina preko interneta postaje sve popularnija među potrošačima, posebno u vreme praznika, jer omogućava kupcima da udobno porede cene i razgledaju ponude iz topline svoga doma. Stručnjaci kompanije Trend Micro sastavili su kratku listu stvari koje treba raditi i koje treba izbegavati prilikom kupovine na internetu.

Photo: StormKatt/Flickr
Photo: StormKatt/Flickr

Prvo pravilo koje treba poštovati prilikom internet kupovine je izbegavanje nesigurnih „vrućih tačaka“, jer sa javnim mrežama dolazi i rizik da nam sajber-kriminalci ukradu podatke. Ovo se isto odnosi i javne računare – kad god se prijavimo na svoj nalog sa javnog terminala povećavamo rizik da naši privatni podaci postanu dostupni javnosti. Za bezbednu i opuštenu internet kupovinu uvek koristite sigurne mreže.

Sajber-kriminalci često koriste greške u kucanju i pravopisu koje načine korisnici u potrazi za nekim sajtom kako bi ih preusmerili na zaraženi URL, koji, pri tome, uspešno imitira original. Upotreba obeleživača i zvaničnih mobilnih aplikacija za pristup sajtovima pomaže vam da smanjite rizik da ćete posetiti lažni URL.

Prilikom internet kupovine često nailazimo na rasprodaje i promotivne ponude. Važno je ignorisati jeftine ponude koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite i za koje se lako može ispostaviti da su još jedna prevara sajber-kriminalaca. Kako onda da se zaštitimo? Trebalo bi da koristimo pouzdane prodavce i poznate prodavnice koje jasno prikazuju svoja pravila i uslove. U novije vreme postalo je popularno i postavljanje QR kodova koji preusmeravaju klijenta direktno do odabranih ponuda i promocija. Uvek je dobro verifikovati QR kod pre nego što ga skeniramo u slučaju da je on postavljen kako bi nas prevario da preuzmemo malver na našem mobilnom uređaju.  Kada verifikujemo kod potrebno je obratimo pažnju na detalje kao što su opis, marka i mesto gde se nalazi – oni koji se nalaze u časopisima su sigurniji od onih koje smo pronašli na nekoj nalepnici.

Kada plaćamo preko interneta trebalo bi da izbegavamo one načine plaćanja koji ne pružaju adekvatnu sigurnost i zaštitu. Kreditne kartice i PejPal servis su, u tom smislu, bezbedni. Možemo dodatno instalirati zaštitni program i koristiti mogućnosti blokiranja na samom uređaju kako bismo se zaštitili od sajber-kriminalnih prevara i šema.

Kada kupujemo preko interneta važno je da zaštitimo sredinu u kojoj kupujemo. Čak i ako posećujemo samo pouzdane sajtove i prodavnice i koristimo obeleživače, spoljašni faktori – kao što su zaraženi računar – mogu imati značajan uticaj na našu bezbednost. Zato je neophodno da zaštitimo sve aspekte našeg digitalnog života. Osnovni preduslov je da instaliramo program koji će nas štiti od pretnji i blokirati uređaj kada nam ga ukradu ili kada ga izgubimo. Takođe, trebalo bi da razmislimo o korišćenju složenih lozinki i programa za upravljanje lozinkama, kao i da pažljivo čitamo uslove i pravila koje propisuju internet prodavnice pre nego što obavimo kupovinu.

Više o bezbednoj kupovini preko interneta možete pronaći ovde.

Facebook komentari: