BIZIT 2019: Nova pamet za moderan biznis

Drugi blok drugog dana BIZIT-a bio je posvećen vrlo aktuelnim temama u svetskom IT-ju – Big data, veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. Ove teme su direktno povezane sa uspehom modernog poslovanja, pa ne čudi što su privukle puno pažnje među učesnicima skupa.

PCPress.rs Image

„Autostoperski vodič za digitalno putovanje kroz tešku industriju” bio je naziv predavanja koje su održali Nikola Jančevski i Mladen Jovanović, Product Manager Data Science i Head of Data Science u kompaniji Enetel Solutions. „Postoji jedna značajna vrednost, skoro pa imovina, koju industrija, tj. proizvođači još nisu iskoristili – sopstveni podaci. Industrija generiše ogromne količine podataka, ali mnogi nisu uspeli da iskoriste ni deo ove potencijalne vrednosti. Istorijski, proizvođači/industrija zaostajali su za drugim privrednim delatnostima u IT sferi”, rekli su ovom prilikom.

PCPress.rs Image
Nikola Jančevski i Mladen Jovanović – Enetel Solutions

„Srećom, zahvaljujući danas jeftinijoj računarskoj snazi i sve većim mogućnostima prediktivne analitike – proizvođači su u mogućnosti da beleže velike količine generisanih podataka i da koriste modele mašinskog učenja i platforme za vizuelizaciju, kako bi na osnovu tih podataka došli do novih uvida za optimizaciju svojih procesa”.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Potom je zamenik direktora kompanije NetCast Predrag Ignjatović održao predavanje pod nazivom „Data centar ili cloud”. U današnjem trenutku nije uvek sasvim jasno u šta treba investirati – u hardversku infrastrukturu ili u iznajmljivanje cloud-baziranih servisa. Bilo je reči o modernim arhitekturama softvera i razvoju softverskih rešenja, kao i o raznim industrijskim trendovima.

„Agilna i Waterfall metodologija razvoja softvera se razlikuju i imaju jasne karakteristike. Evolucija moderne infrastrukture omogućava da iskoristimo razne prednosti, uključujući beskonačnu skalabilnost, laku migraciju između data centara ili javnog cloud-a, kao i veliki broj open source softverskih rešenja. S druge strane, treba znati da monolitna struktura omogućava često bržu implementaciju, a s obzirom na duže trajanje, lakše je pronaći adekvatne ljudske resurse”.

Aleksandar Bukva, IT Infrastructure Specialist kompanije Vesimpex, govorio je na temu „Edge – sledeća velika stvar”. Sledeća faza rasta IT-ja u kombinaciji s velikim podsticajem koji će davati IoT, pametni gradovi i industrija 4.0 generisaće eksponencijalni rast podataka. Sve to će doprineti da digitalna transformacija bude dodatno ubrzana i da preduzeća koja se prilagođavaju novom vremenu potpuno prihvate nastupajuće promene u poslovanju.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

„Podaci su nova nafta! Zahtevi kao što su niska latencija, sistemska bezbednost, stalna dostupnost i skalabilni sistemi koji se adaptiraju po zahtevu, zajedno s procesiranjem podataka u lokalu, glavni su izazovi i zahtevi modernog IT-ja. Upravo je edge computing savršen odgovor na ove izazove”. Izlaganje je okončano pričom o glavnim koristima edge data centara, kao i diskusijom o infrastrukturnim rešenjima.

Facebook komentari: