BIZIT 2023: Od nepoverenja do sajber osiguranja

Kako tehnologija napreduje, sajber napadi postaju sve sofisticiraniji. Sa sve većom upotrebom tehnologije u našem svakodnevnom životu, sajber kriminal je u porastu, o čemu svedoči činjenica da su sajber napadi izazvali 92% svih povreda podataka u prvom kvartalu 2022. Ostati u toku sa trendovima i zakonima sajber bezbednosti od ključnog je značaja za borbu protiv ovih pretnji, koje mogu značajno uticati na razvoj poslovanja.

BIZIT 2023

Novih trendova uvek ima, a pogotovo u oblasti sajber bezbednosti, pa je savet svih stručnjaka da se kompanije što bolje i adekvatno pripreme kako ih ništa ne bi iznenadilo. Dobra priprema može da počne od posete BIZIT konferencije a do tada predstavljamo vam deset trendova za 2024:

1 Sigurnost aplikacija

Kako su se kompanije prebacile na online režim rada tokom pandemije da ne bi izgubile trku sa tržištem, predviđa se da će potrošnja na bezbednost aplikacija premašiti 7,5 milijardi dolara, navodi Statista. Međutim, svaka aplikacija može biti podložna hakovanju, zero-day napadima i krađi identiteta. Obezbeđivanje bezbednosti aplikacija zahteva da profesionalci pišu bezbedni kod i dizajniraju bezbednu arhitekturu aplikacije, implementiraju robusnu verifikaciju unosa podataka i brzo rešavaju ranjivosti kako bi sprečili neovlašćeni pristup ili modifikaciju resursa aplikacije.

2 Sigurnost u cloud-u

Prema više podataka Statista, bezbednost u oblaku je najbrže rastući segment na tržištu IT bezbednosti, sa projektovanim rastom od skoro 27% od 2022. do 2023. Ovo je uglavnom zbog sve veće potražnje za cloud rešenjima nakon Covid-19 izbijanja. Dok sve više kompanija bira skladište podataka u oblaku zbog njegove pogodnosti i brže pristupačnosti, postoji i sve veća potreba za obezbeđivanjem podataka u oblaku tokom prenosa i skladištenja kako bi se sprečio neovlašćeni pristup.

Pročitajte i:  Napredak u obrazovanju žena i budućih generacija kao korak ka sigurnijem digitalnom svetu

3 Mobilna bezbednost

Mobilni telefon je zamenio odlaske u banke, prodavnice i izlete sa prijateljima. Sa samo nekoliko dodira u aplikaciji, možemo naručiti bilo koju uslugu ili proizvod a da ne ustanemo sa kauča. Svaka aplikacija čuva naše podatke, istoriju pretrage i porudžbine i informacije o lokaciji. Broj napada u ovom sektoru nastaviće da raste zajedno sa tržištem, a zlonamerni akteri će iskoristiti jednostavne mogućnosti u e-trgovini, bankarskim uslugama i onlajn rezervacijama kako bi iskoristili prednost kad god je to moguće.

4 IoT

Kao rezultat kućne automatizacije koja koristi IoT, očekuje se da će ponuda uređaja za „pametne“ kuće dostići 1,8 milijardi do 2025. Pametni uređaji, pametni domovi i glasovni asistenti postali su sastavni deo naših života. Međutim, moramo imati na umu da svaki takav uređaj može biti hakovan i preuzet od strane sajber kriminalca. Na primer, procenat hakovanja automobilskih sistema raste — bezbednosni vazdušni jastuci, kontrola klime i druge osnovne funkcije su sve više povezane sa Internetom. Očekuje se da će sa proširenjem broja automatizovanih vozila na putevima 2023. porasti i broj pokušaja njihovog preuzimanja ili prisluškivanja razgovora.

5 Rad na daljinu i napadi na korporativne mreže

Rad na daljinu je opustio kontrolu kompanija nad bezbednom upotrebom podataka od strane svojih zaposlenih. Sajber kriminalci, zajedno sa onima koji se bave phishing-om i društvenim inženjeringom, iskoristili su ovu rupu, koristeći sve sofisticiranije metode napada da bi kompromitovali mreže. Bezbedno upravljanje autentifikacijom i ovlašćeni pristup podacima kompanije su glavni načini zaštite ovog sektora. Kao što je već pomenuto, društveni inženjering je još uvek faktor na koji treba računati i takođe se razvija. Tokom godina, napadi su postali višekanalni, što znači da isti korisnik prima phishing mejlove i targetira se putem SMS-a i društvenih mreža.

Pročitajte i:  Napredak u obrazovanju žena i budućih generacija kao korak ka sigurnijem digitalnom svetu

6 Sajber osiguranje

Kako sajber napadi i nivoi rizika povezani sa njima nastavljaju da rastu, rastu i nove srodne industrije dizajnirane da ublaže ove rizike, uključujući sajber osiguranje. Organizacije mu se obraćaju kako bi umanjile pretnje i finansijske gubitke od napada. Da bi se dobilo puno osiguranje, demonstracija odgovarajućeg nivoa zaštite kompanije postaje sve obaveznija. Malim i srednjim preduzećima će možda biti potrebna pomoć u ispunjavanju uslova sajber osiguranja koji čuvaju podatke kompanije bezbednim.

7 Nepoverenje ne zamenjuje VPN-ove — još uvek

Koncept se zasniva na „nikad ne veruj, uvek proveri“. U okruženju sa nultim poverenjem, korisnici se stalno proveravaju, ponovo procenjuju i ponovo autentifikuju korišćenjem višestrukih metoda provere autentičnosti. Gartner veruje da je pristup mreži sa nultim poverenjem (Zero Trust Network Access – ZTNA) najbrže rastući oblik mrežne bezbednosti, koji će porasti za 31% u 2023. i potpuno zameniti VPN do 2025. godine.

8 Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija (AI) se već uspešno koristi u sajber odbrani. Očekuje se da će postati još rasprostranjenija 2024. godine, posebno u praćenju, analizi resursa i pretnji, kao i sposobnostima brzog reagovanja.

9 Alati za otkrivanje napada više nisu luksuz

Svaki napad potencijalno vodi do ozbiljnih posledica jer zaštitne mere ili ne postoje ili trenutno nisu dostupne. Uspešna povreda podataka može koštati milione dolara, a iznos direktno zavisi od vrste napada i njegovog trajanja, kao i od gubitka reputacije, lojalnosti kupaca i samih kupaca. Ne postoje predviđanja ili garancije za bilo koji konkretan posao ili industriju — svaka kompanija koja skladišti podatke na mreži može biti napadnuta. Jedini način na koji organizacije mogu da zaustave napad ili smanje njegov uticaj je da identifikuju neuobičajene aktivnosti u celom svom ekosistemu korisnika, aplikacija i infrastrukture. Zbog toga će provajderi sve više koristiti AI i ML (mašinsko učenje). Gartner predviđa da će potražnja za rešenjima zasnovanim na cloud-u za otkrivanje i reagovanje značajno porasti u narednim godinama.

Pročitajte i:  Napredak u obrazovanju žena i budućih generacija kao korak ka sigurnijem digitalnom svetu

10 Outsourcing cybersecurity

Kako sajber napadi postaju sve sofisticiraniji, mnogim kompanijama je potrebna pomoć kako bi same osigurale visok nivo sigurnosti. Stoga će trend zaštite preduzeća stručnim pružaocima usluga cvetati. Bez sumnje, sajber osiguranje je podiglo lestvicu za nivo zaštite, a sada će se pružaoci usluga suočiti sa većim zahtevima.

Razumevanje ovih trendova vam omogućava da procenite rizik od napada za vašu industriju, razmotrite plan implementacije zaštite i sprovedete ga u akciju. Najbolji način da se upoznate sa svim trendovima u cybersecurity sektoru je definitivno BIZIT konferencija, gde će prisutni prvog dana 8. novembra imati prilike da čuju eminentne stručnjake iz kompanija kao što su Pulsec i mnoge druge. Obezbedite svoje mesto na najznačajnijem IT i biznis događaju ove jeseni i prijavite se na ovom linku. Vidimo se na BIZIT-u!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,