“Blade Runner” i novembar 2019.

Reditelj Ridley Scott je 1982. godine svet počastio filmom „Blade Runner,“ kultnim naučno-fantastičnim uratkom koji je pokazao sliku daleke budućnosti – novembar 2019.

PCPress.rs Image

Ako zamišljeni svet iz ovog filma uporedimo sa vremenom u kojem živimo, i koje je postalo tvrda sadašnjost, videćemo da svet nije otišao toliko daleko, što je prema jednima dobro, a prema drugima ukazuje na nazadak. „Blade Runner“ je sa robotskim kolonijama, letećim automobilima, veštačkom inteligencijom, putovanjima kroz vreme, genetskim inženjeringom, te drugim naučno naprednim momentima, pokazao optimističnu sliku onoga što je u to vreme budućnost, makar kada je tehnološki  naučni napredak u pitanju.  Ako se fokusiramo samo na robote i veštačku inteligenciju, pravi novembar 2019. nije ispunio očekivanja, pa smo još uvek daleko od mehaničkih jedinica koje se uopšte ne razlikuju od ljudi. Tako je i najobičnijem posmatraču odmah jasno da robot Sophia nije čovek, iako se ova smatra najnaprednijim humanoidnim robotom koji trenutno postoji.

Kada je transport u pitanju sadašnji novembar takođe zaostaje, pa dok se u filmu Harrison Ford vozi letećim automobilom, naša budućnost nudi jedino električne kamione kompanije Tesla za koje Musk tvrdi da izgledaju poput nečega što je došlo upravo iz Blade Runner-a. Istina je da su u toku eksperimenti sa letećim taksijima, a najveći problem je u tome što gradovi nemaju infrastrukturu koja bi uopšte podržala leteće automobile, tako da i nije velika šteta što ne postoje.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

PCPress.rs Image

Tako zaključujemo da smo još uvek daleko od Blade Runner novembra, i da jedino ne zaostajemo kada je uništavanje planete u pitanju. Tu katastrofu smo dobro pripremili.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,