ASUS Zenbook

Blue Origin: Uspešan let s posadom

Kompanija Blue Origin je sredinom jula dobila odobrenje za prvi let s posadom. Misija je put kosmosa krenula 20. jula, a u letelici se između ostalih našao i osnivač kompanije Jeff Bezos.

PCPress.rs Image

Raketa New Shepard je put kosmosa poletela u zakazano vreme, a osim Jeffa Bezosa među posadom se našao i njegov brat Mark, proslavljena avijatičarka Wally Funk i osamnaestogodišnji Oliver Daemen. Letelica je stigla na 107 kilometara iznad Zemlje, što znači da je prešla Karamanovu liniju i ušla u kosmos. Time se ušlo u novu eru kosmičkih letova, budući da je ovo prvi uspešan let s posadom koji je kompanija Blue Origin izvela do kraja.

PCPress.rs Image

Posada je pre početka misije prošla obuku koja je potrajala dva dana, a zanimljivo je i to da je Wally Funk najstarija osoba koja je do sada poletela u kosmos. Ova osamdesetdvogodišnjakinja ipak neće ostati poznata samo po tome, budući da je još 1961. godine sa još 12 koleginica prošla obuku za let u svemir. Danas su poznate kao Mercury 13, ili kao FLATs: First Lady Astronaut Trainees.

Pročitajte i:  Japan sprema robota za put na Mesec

Blue Origin radi i na većoj raketi – New Glenn, a zadatak će joj biti da u kosmos transportuje satelite, te druge tipove tereta. Paralelno se radi i na raketama za prevoz posade, a pretpostavlja se da će se nakon prvog uspešnog leta procesi ubrzati.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
5G i IoT - specijalno izdanje

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.