Boeing gasi proizvodnju svog 747 jumbo jet-a?

Bloomberg izvori kažu da će Boeing okončati proizvodnju svog legendarnog 747 jumbo jet-a (tačnije 747-8) za otprilike dve godine.

PCPress.rs Image

Portparol proizvođača aviona nije potvrdio ili demantovao gašenje, rekavši da je za ispunjenje narudžbina ostalo „više od dve godine“ proizvodnje. Međutim, Bloomberg je ukazao na znakove sigurnog zaustavljanja u „suptilnim promenama formulacija“ finansijskih izveštaja.

Kraj jedne ere

Iako ne postoji zvanično objašnjenje za potez, nije tajna da se Boeing suočio i sa neprijateljskim tržištem i sa sopstvenim problemima. Čak i pre pandemije, industrija avioprevoza se pomerala ka manjim, ekonomičnijim jet-ovima sa dva motora poput 787 Dreamliner. Preostalih 15 neispunjenih 747 narudžbina namenjeno je za teretnu upotrebu, a 12 se uputilo ka UPS-u. Avion 747-8 je takođe kasnio i prelazio budžet, a veruje se da nije profitabilan od 2016. Poslednja putnička porudžbina bila je za Air Force One 2017. godine.

Uprkos tome, kraj proizvodnje 747 zatvorio bi veliko poglavlje istorije vazduhoplovstva. Avion 747 je u upotrebi više od 50 godina, a sa radom je počeo u PanAm-u u januaru 1970. Bio je to jedan od najpopularnijih jet-ova sa većim putničkim prostorom i sa oko 1.571 narudžbina, a njegov izraziti gornji deo učinio ga je odmah prepoznatljivim među putnicima. Avion 747 će još neko vreme leteti, ali njegovo vreme očigledno se bliži kraju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,