Bombastični naslovi: Kad stari satelit padne na Zemlju

Iako nam eksperti obećavaju da je prošlo vreme klikbejt naslova, domaći portali nas šokiraju svaki dan. Nijedna vest nije bezbedna, pa su pojedini tvrdili da će penzionisani satelit ERS-2 pasti baš na Srbiju. To se naravno nije dogodilo.

PCPress.rs Image

Revolucionarni evropski satelit za daljinsko ispitivanje ERS-2 lansiran je 1995. godine, a u poslednje vreme je privukao pažnju javnosti jer se saznalo da će nekontrolisano pasti na Zemlju. Pisalo se da je moguće da će neki delovi ostati manje-više čitavi i nakon prolaska kroz Zemljinu atmosferu, a stručnjaci su povodom toga rekli da je šansa da padnu na neko naseljeno mesto minimalna. Istina je da je i mala šansa ponekad prevelika, ali su eksperti za BBC izjavili da će komadi satelita najverovatnije pasti u okean.

Uprkos tome što su portali željni klikova pisali da satelit pada na Srbiju ispostavilo se da stručnjaci ipak znaju bolje. Nakon skoro 30 godina službe ERS-2 je prošao kroz Zemljinu atmosferu i pao u Tihi okean (negde između Aljaske i Havaja).

Pročitajte i:  Kad kosmički otpad padne na kuću

Evropska svemirska agencija je tokom devedesetih godina prošlog veka lansirala dva skoro identična satelita – ERS-1 i ERS-2. U to vreme su predstavljali vrhunac tehnologije za posmatranje planete, budući da su sadržali sofisticirane instrumente za praćenje promena na kopnu, u vodi i u vazduhu.

ERS-2 se prvi vratio na matičnu planetu, a tokom svog radnog veka je prikupio veliki broj informacija o topljenju ledenih glečera, promenama na kopnu, podizanju nivoa mora, zagrevanju okeana i zagađenosti vazduha.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *