BIZIT plus

Bosch obaveštava autonomna vozila o stanju na putevima

Bosh je nedavno predstavio sistem za predviđanje stanja na putevima, koji bi samoupravljivim vozilima mogao da obezbedi sigurnost u slučajevima kada su putevi vlažni i klizavi.

Naime, iz kompanije kažu da će sistem u budućnosti pružati dragocene informacije autonomnim vozilima, te ih obaveštavati o potencijalnim opasnostima pre nego što bude prekasno. Sistem neophodne informacije dobija od finske meteorološke kompanije Foreca, na osnovu čega kreira podatke o stanju na određenim delovima puteva. Tako će samoupravljiva vozila dobiti veću autonomiju, te neće biti neophodno da ljudski vozač preuzima kontrolu na prvi znak o nepovoljnim uslovima tokom vožnje, što je ionako moguće samo kod vozila koja još uvek imaju volan, te nisu došla do četvrtog ili petog stepena autonomnosti.

Bosh servis se očekuje 2020. godine, a pored toga što će koristiti informacije kompanije Foreca, oslanjaće se i na podatke koje budu slala sama autonomna vozila koja su uključena u sistem. Tako će se u sistem otpremati podaci o temperaturama u, i izvan vozila, upotrebi brisača, i druge, a sve informacije će biti okupljene u okviru Bosh cloud servisa. Na taj način će tehnologija postajati sve pouzdanija, kako se više vozila bude uključivalo u sistem, i bude slalo podatke o stanju na delovima puteva kojima se kreću.

Pročitajte i:  Scania ubrzava primenu autonomnog transporta 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: