BIZIT plus

Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android

Brave internet pregledač je konkurencija kompaniji Google, a tvrdi se da korisnicima nudi bezbedno pretraživanje bez napadnih reklama. Sada uvodi i AI element, a sa asistentom koji pospešuje bezbednost korisnika.

PCPress.rs Image

AI asistent je dobio ime “Leo“, a stiže na pregledač za Android (verzija 1.63). U saopštenju stoji da može da obavlja veliki broj zadataka – sažimanje sadržaja web sajtova i videa, odgovaranje na pitanja, prevođenje web stranica, pisanje koda, transkribovanje video i audio sadržaja, te drugo.

Asistent se lako „doziva“, a dovoljno je da se tapne na „*“ taster. Polje za postavljanje pitanja se otvara kada se klikne na “⋮” i izabere opcija “Leo”. Pomoćnik je tako poput neke digitalne dobre vile koja stiže da pomogne kadgod je korisnik pozove.

Tvrdi se da je novi AI asistent pouzdan i da se ističe po kvalitetnim odgovorima. Kaže se i da pravi malo grešaka (zahvaljujući LLM modelima Mixtral 8x7B, Claude Instant, and Llama 2 13B i Mixtral), što je velika stvar, budući da i AI asistent velikih kompanija neretko greše i „haluciniraju.

Pročitajte i:  Južna Koreja će biti domaćin drugog samita o AI bezbednosti od 21. do 22. maja

Kako to obično biva, sa novim alatima stižu i nove brige. Iako se tvrdi da AI alati poboljšavaju korisničko iskustvo, mnogi su zabrinuti u vezi s tim kako utiču na čuvanje korisničkih podataka. Ovakvi alati obično uvek rade u pozadini i nadgledaju šta korisnik radi, koje sadržaje i servise konzumira.

Brave Leo se, kako tvrde, razlikuje i na tom frontu, pa nudi potpuno bezbednost, a bez ograničavanja funkcionalnosti asistenta. Tako Brave korisnici ne moraju da se loguju na svoje naloge (kada je premijum verzija u pitanju to je naravno drugačije), pa nema opasnosti od profilisanje korisnika, chatovi se ne čuvaju i ne koriste za dalju obuku AI asistenta, i tako dalje.

Leo za Android stiže sa verzijom 1.63, dok se za iOS očekuje za nekoliko nedelja.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *