ePlaneta

Broj PS4 konzola u upotrebi jednak je broju PS5 konzola

Prošlo je skoro pet godina od pojave PS5 konzole, a ogroman broj korisnika i dalje upotrebljava raniju verziju, PS4. Sony je objavio da PS4 i PS5 konzole koristi po 49 miliona korisnika, iako je starija konzola izašla još pre 11 godina. Japanska kompanija ovo ne vidi kao problem, već kao potencijal, jer smatra da su to sve budući korisnici novih konzola, tako da očekuju da će od njih u budućnosti dobiti značajnu količinu novca.

PCPress.rs Image

Podaci dolaze od izveštaja koji ukazuje da je od 117 miliona prodatih PS4 konzola još uvek u upotrebi čak 42 procenta. Kada je PS5 konzola u pitanju, u aktivnoj upotrebi je 86 procenata od 56 miliona prodatih primeraka. PS5 se ipak daleko više upotrebljava od svog prethodnika. Navodi se je na upotrebu PS5 konzola utrošeno 2.4 milijardi sati, dok je ta brojka na PS4 1.4 milijardi sati (nije navedeno za koji vremenski period se ove brojke odnose). PS5 se više koristi za igranje, dok se PS4 više upotrebljava za streaming (verovatno u spavaćim sobama, kao dodatna konzola na kojoj se gleda Netflix ili slični servisi).

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Proteus Controller 

Bez obzira na sve, impresivno je da skoro 50 miliona korisnika i dalje regularno koristi konzolu koja je prredstavljena još 2013. godine. Jedan od razloga je i što se i danas objavljuju novi naslovi za ovu konzolu. Na PSN Store-u i danas postoji skoro 200 „tek izdatih“ naslova koji su PS4 kompatibilni, uključujući i mnoge „best-selling“ igre.

Uostalom, PS4 ne utiče negativno na prodaju PS5 konzola. Sony gaming divizija je do sada imala promet od 106 milijardi dolara (i 10 milijardi dolara profita) od prodaje PS5 konzole, što je bolji rezultat u odnosu na PS4 (koja je na 107 milijardi dolara prometa imala 9 milijardi dolara profita). Pored toga, prosečna potrošnja PS5 korisnika je 731 dolar (odnosi se na igre, servise, periferije…), dok je prosečna potrošnja PS4 korisnika bila 580 dolara, u istom trenutku životnog ciklusa oba proizvoda.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *