ERP 2024

Samsung planira da u 2026. godini pređe na 1.4 nm proces proizvodnje čipova

Kao kada su se krajem prošlog veka proizvođači CPU-ova takmičili ko će prvi da dostigne brzinu od 1 GHz, danas se vodi trka oko toga ko će prvi da osvoji 1 nm proces proizvodnje. Za TSMC se zna da to neće biti pre 2030. godine, dok Intel verovatno kaska za njim još nekoliko godina.

PCPress.rs Image

Izgleda da će u toj trci pobediti Samsung, najavljujući da planira da započne proizvodnju prvih 1 nm zasnovanih čipova tokom 2026. godine. Doduše, u pitanju je najava 1.4 nm proizvodnog procesa, a ne „okrugle jedinice“, ali to ne umanjuje činjenicu da će ova kompanija biti prva koja će imati proizvodni proces manji od 2 nm.

Zvanična objava očekuje se na Samsung-ovom forumu koji će se održati 12. i 13. juna. Ukoliko je ovo tačno, to znači da Samsung ubrzava svoj razvoj, jer je inicijalni datum prelaska na 1.4 nm proces proizvodnje bio tokom 2027. godine. Ako Samsung uspe u svojoj nameri, prestići će TSMC, a to ne bi bilo prvi put. Sredinom 2022. godine Samsung je započeo 3 nm proces proizvodnje otprilike pola godine pre TSMC-a, iako se prilično dug period „borio“ da dostigne isplativu uspešnost proizvodnje (smanjenje količine škarta).

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Takođe, prednost Samsung-a je i u tome što u tom procesu upotrebljava Gate-All-Around (GAA) tranzistore, dok TSMC i Intel još uvek koriste FinFET tranzistore. Ova dva proizvođača planiraju da pređu na GAA u 2 nm proizvodnom procesu. Kada Samsung započne 1.4 nm proizvodni proces, to će već biti njihova treća generacija procesora sa GAA tranzistorima, pa će i u tom segmentu biti ispred konkurencije.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *