Brzi saveti za bezbedniji odmor

Rizik od sajber-zločina je mnogo veći kad ste na putu. Upravo zbog toga bi trebalo da povedete računa o rizicima koji vladaju. Kaspersky je pripremio nekoliko brzih saveta, a mi vam savetujemo da ih se pridržavate:

 

vacation

Rezervacija odmora:

Kada pronađete pouzdan sajt za rezervisanje smeštaja, ne zaboravite da budete pažljivi prilikom onlajn plaćanja. Pre obavljanja transakcije, proverite svoj uređaj i softver da biste se uverili da je sve ažurirano sa najnovijim bezbednosnim funkcijama. Usluga za prebacivanje novca mora biti proverena iz sigurnosnih razloga i uvek mora biti aktivan solidan anti-virus program sa ugrađenom sigurnom zaštitom novca. Safe Money tehnologija kompanije Kaspersky Lab proverava da li je vebsajt siguran, osigurava da korisnici nisu prevareni lažnim vebsajtom, i onda otvara stranicu u posebnom, zaštićenom režimu.

Uređaji:

Svakako, najveći broj ljudi voli da ponese sa sobom mobilni telefon ili kompjuter. Međutim, ako vaš uređaj sadrži vredne podatke – bilo da je u pitanju telefon, tablet ili laptop – uverite se da imate sigurnosnu kopiju podataka koja će vas dočekati kod kuće. Na taj način, u slučaju krađe, kvara ili gubljenja mašine, svi podaci će biti sigurni na eksternom hard-disku.

Pročitajte i:  Kako da uklonite antivirus koji niste ni instalirali

Kada koriste prenosive uređaje na odmoru, korisnici bi trebalo da instaliraju neku vrstu zaštite protiv krađe (anti-theft) ili barem da znaju da koriste ugrađene funkcije za zaštitu protiv krađe na svojim uređajima. Na primer, Anti-Theft zaštitna funkcija u Kaspersky Internet Security – multi-device može da, u slučaju krađe telefona, sakrije pojedinosti o kontaktima, pozivima, porukama i evidenciji poziva i omogući blokiranje uređaja, brisanje podataka, pronalaženje uređaja i čak fotografisanje bilo koga ko pokuša da ga upotrebi.

Dok ste na odmoru:

Kada ste na porodičnom odmoru, važno je da imate nekoliko kontakt-telefona za hitne slučajeve. Ovo posebno dobija na značaju pri putovanju u inostranstvo gde internet konekcija možda neće uvek biti dostupna. Stoga, svi brojevi bi trebalo da budu sačuvani na telefonu, na laptopu i zapisani na papiru. Takođe, kada putujete van zemlje, budite sigurni da znate kako da pozivate svoju zemlju iz zemlje u koju ste otputovali.

Wi-Fi pristupne tačke (hotspots):

Posebno je važno da pazite kada koristite pristupne tačke, na pr. kada koristite besplatan Wi-Fi u hotelima ili kafićima, jer tu vrebaju opasnosti. Ako je moguće, izbegavajte onlajn bankovne transakcije, kupovine ili obavljanje bilo kakvih drugih osetljivih transakcija sa pristupnih tačaka, osim ako je uspostavljena sigurna VPN konekcija. Za one koji unapred znaju da će koristiti pristupne tačke, savet je da se obezbede instaliranjem VPN aplikacije ili softvera.

Pročitajte i:  Vaša bezbednost je uvek na sigurnom uz Samsung Galaxy kontrolnu tablu za privatnost i bezbednost

Kreditne kartice:

Ponesite više od jedne kreditne ili debitne kartice sa sobom, tako da imate rezervni plan ukoliko se dogodi da je neka kartica ukradena ili otkazana. Ako putujete sa velikom količinom gotovine, čuvajte je u hotelskom sefu (zajedno sa pasošem, osim ako nije neophodno da ga nosite sa sobom).

Od izuzetnog je značaja da preduzmete sve predložene korake kako biste bili sigurni da je vaš odmor zaštićen od bilo kakvih sajber-kriminalnih pretnji ili prevara koje bi mogle da vam pokvare zabavu.  

 

Izvor: KasperskyLab

Facebook komentari: