Canon uči korisnike kako da „zaobiđu“ DRM zaštitu na njihovim štampačima

Već godinama, najveći proizvođači štampača upotrebljavaju Digital Rights Management sisteme kako bi sprečili korisnike da upotrebljavaju mastilo i tonere drugih proizvođača. Kao razlog za to, tvrdili su da njihovi „čipovani“ kertridži nude bolji kvalitet i performanse, da obezbeđuju najbolje korisničko iskustvo prilikom štampe, kao i da štite štampače od kvarova.

imagerunner

Zaobilazni put

Naravno, glavni razlog je što prodaja tonera i kertridža donosi znatan profit kompanijama. Uostalom većina proizvođača štampača prihvatila je poslovni model po kojem se štampači prodaju sa minimalnom zaradom, odnosno bez zarade (ili čak i sa gubitkom), a da se profit ostvaruje naknadnom prodajom tonera i kertridža. Da bi obezbedili zaradu na taj način, proizvođači su po pravilu ugrađivali čipove u sopstvene kertridže i tonere, kako bi štampač mogao da ih verifikuje i upotrebljava. Međutim, u situaciji kada je problem sa čipovima postao sveobuhvatan, on nije zaobišao ni proizvođače štampača.

Stoga je Canon odlučio da odstupi od gornjeg pravila. Naime, usled nedostatka čipova ovaj proizvođač nije u mogućnosti da zadovolji tražnju za tonerima i kertridžima, pa je da korisnici ne bi prešli na konkurentske proizvode, odlučio da ih informiše kako da efikasno preskoče DRM zaštitu. Doduše, njihova ideja je da prodaju sopstvene tonere i kertridže bez čipova, ali to istovremeno znači da će korisnici moći da upotrebljavaju i kompatibilan potrošni materijal drugih proizvođača.

Pročitajte i:  Canon pokušava da sruši tržište čipova jeftinim mašinama

Za sada su se odlučili da tu informaciju podele sa vlasnicima velikih imageRUNNER poslovnih štampača. Ispostavilo se da je procedura zaobilaska zaštite prilično jednostavna. U zavisnosti od modela štampača, korisnici nakon ubacivanja tonera i prikaza poruke o grešci, pritisnu „I Agree“, „Close“ ili „OK“ taster i novi toner će moći da se upotrebljava. Jedino što se tada može desiti je da korisnik ne dobije informaciju kada su toneri ili kertridži pri kraju (jer nema čipa sa koga bi tu informaciju očitali).

Canon je naveo da ne postoje negativni efekti po pitanju kvaliteta kada se koriste toneri i kertridži bez čipova (naravno, misli na njihove proizvode), pa korisnici mogu da ih upotrebljavaju bez bojazni.

Dopuna teksta (8.2.2022.):

Canon se oglasio po ovom pitanju. „Želeli bismo da pojasnimo da privremeno rešenje koje je Canon primenio ima ograničen uticaj. To se odnosi samo na boce tonera za određene multifunkcionalne štampače u našim serijama imageRUNNER i imageRUNNER ADVANCE, koje koriste isključivo naši korporativni i poslovni klijenti. Nema promena na našim inkjet kertridžima, tako da nema uticaja na potrošače.“

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,