ePlaneta

Četrdeset godina Mac računara

Četrdeset godina nakon lansiranja Macintosh računara, Apple je proslavio jubilej ovog uređaja koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu tehnologije. 

PCPress.rs Image

Računar koji je promenio svet

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

Lansiran 24. januara 1984. godine, originalni Macintosh je imao ekran od devet inča i rezoluciju 512 x 342 piksela. Iako su tadašnji korisnici bili ograničeni na samo 128 kB RAM memorije, Macintosh je bio prvi računar koji je koristio grafički interfejs sa mišem. Stiv Džobs, koji je bio ključna figura u stvaranju Maca, insistirao je na jednostavnosti i inovaciji, a njegova odluka da integriše miša kao osnovni ulazni uređaj postao je prepoznatljiv deo Mac-ovog identiteta.

Nakon inicijalnog perioda u kojem Macintosh nije odmah postao veliki hit, Apple je uspeo da održi interesovanje korisnika i u narednim godinama predstavio nove modele i inovacije. Dolaskom iMaca 1998. godine, Apple je stvorio proizvod koji je kombinovao uzbuđenje Interneta sa jednostavnošću Macintosh-a, najavljujući nove smernice u razvoju računara.

Pročitajte i:  Apple je izgleda odlučio da uđe na tržište preklopnih uređaja

Jedan od značajnih trenutaka u istoriji Mac-a bio je prelazak sa PowerPC procesora na Intel 2005. godine, što je označilo ključnu tranziciju koja je Apple-u omogućila ostanak u igri. I nakon četrdeset godina, Apple je još jednom promenio arhitekturu procesora prelaskom na sopstvene Apple Silicon čipove 2020. godine.

Uprkos izazovima i promenama tokom godina, Mac se razvijao i prilagođavao novim tehnološkim trendovima. Današnje generacije Mac računara su snažnije, efikasnije i prilagođenije savremenim potrebama korisnika. Jubilej Macintosh-a se ne samo obeležava kao retrospektiva istorije, već i kao poglavlje koje tek treba napisati u svetu Apple računara.

Izvor: Appleinsider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,