Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Sajber-napadi su veoma popularni među hakerima, verovatno i zbog činjenice da su veoma delotvorni. To ukazuje istraživanje kompanije Cohesity, koja se bavi zaštitom podataka. Oni su izveli taj zaključak na osnovu podataka prikupljenih od više od 900 donosilaca odluke u kompanijama, iz oblasti IT-a i sajber bezbednosti. Prema tom istraživanju, kompanije su svesne velikog rizika od sajber-napada, a ispitanici mahom smatraju da je pitanje kada će se on dogoditi, a ne da li će se dogoditi.

PCPress.rs Image

Interesantan je podatak da je najveći broj kompanija napadnutih u poslednje dve godine, platio traženu sumu za otključavanje podataka. Uz to, većina ispitanika smatra da će se pretnje od sajber-napada tokom ove godine značajno povećati u odnosu na prethodnu godinu. 79 procenata ispitanika je potvrdilo da su njihove kompanije bile žrtve ransomware napada u periodu između juna i decembra 2023. godine. Čak 96 procenata ispitanika smatra da će se situacija pogoršati tokom 2024. godine, a više od dve trećine smatra da će povećanje napada biti veće od 50 procenata. S druge strane, samo 21 procenat ispitanika ima poverenje u strategije svojih kompanija, po pitanju zaštite od sajber-napada.

Pročitajte i:  Uvodnik: EPS, ransomware i još ponešto

Vreme oporavka od napada je takođe veliki izazov za kompanije, bez obzira da li se kompanija odlučila da plati traženu sumu ili ne. Svi ispitanici su naveli da je posle napada potrebno više od 24 sata za oporavak podataka i ponovno pokretanje poslovnih procesa. Više od trećine smatra da je za to potrebno četiri do šest dana, a otprilike isti broj ispitanika misli da je vreme oporavka između jedne i dve nedelje. Alarmantno je mišljenje 23 procenta ispitanika, koji smatraju da je za ponovno uspostavljanje poslovnih procesa potrebno tri i više nedelje (što se u slučaju napada na EPS pokazalo kao tačno predviđanje).

U istraživanju je navedeno i da je u 90 procenata napada plaćena otkupnina, kao i da su kompanije spremne da plate do tri miliona dolara, jer nisu u situaciji da brzo oporave podatke i ponovo pokrenu svoje poslovne procese. S tim u vezi, istraživanje je pokazalo da samo 35 procenata direktora i visokih menadžera u kompanijama u potpunosti razume ozbiljnost rizika eventualnih sajber-napada.

Pročitajte i:  Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *