ChatGPT i drugi: Kako će AI zauvek promeniti društvene mreže

ChatGPT je dobio ljudski glas, Meta nudi AI avatare, svet se menja. Sasvim je sigurno da će sve to uticati i na to kako koristimo društvene mreže.

PCPress.rs Image

Kompanija OpenAI je pre nekoliko dana najavila nova ažuriranja za ChatGPT – dobio je glas i može da se poveže na internet. Dinamičniji je od virtuelnih asistenata, kažu da zvuči iskrenije. Sve je još u prvim fazama razvoja, pa su poboljšanja trenutno dostupna samo onima koji su voljni da plate. Prava promena će se dogoditi kad stignu i do onih koji ChatGPT koriste besplatno.

Na putu smo da dobijemo digitalne družbenike s kojima može iskreno da se razgovara. Usamljeni i izolovani već koriste dostupne opcije, a kako bi ih bar neko ohrabrio i podržao. I Meta je u ovoj trci, a s AI likovima, avatarima koji su napredniji. Već je predstavila novih 28 personalizovanih chatbot-ova koji će moći da se koriste u Meta aplikacijama za komunikaciju. Moći će i da govore, a glasove su im pozajmile neke poznate ličnosti (između ostalih i Charli D’Amelio, Dwyane Wade, Kendall Jenner, MrBeast, Snoop Dogg, Tom Brady, Paris Hilton).

Pročitajte i:  Microsoft je lansirao Phi-3 Mini, novu verziju svog laganog AI modela dizajniranog za specifične zadatke

Nove tehnologije izgleda žele da iskorene usamljenost, a posebno će se obradovati oni koji iz nekog razloga vole da čavrljaju s botovima koji zvuče poznato. Neki tvrde da je to prvi korak ka novim društvenim mrežama: zamislite još više personalizovane sadržaje za milione korisnika. AI uči brže, što znači da će na osnovu svega što o nekome sazna moći da mu ponudi stvari zbog kojih će se ovaj osećati kao da neko stvarno misli na njega. Takve stvari privlače ljude, čak i kad znaju da su s druge strane samo AI avatari, botovi koji (još uvek) ne osećaju ništa.

Na panelu prvog dana ovogodišnje BIZIT konferencije (8. i 9 novembar 2023. godine) će se govoriti i o veštačkoj inteligenciji. Posetite sajt kako biste saznali više.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: