BIZIT plus

ChatGPT kao pisac u Kindle prodavnici

ChatGPT je naveden kao autor ili koautor bar 200 knjiga u Kindle prodavnici kompanije Amazon, a eksperti pretpostavljaju da je broj dela koje su pisali botovi daleko veći.

PCPress.rs Image

Nakon što je OpenAI u novembru 2022. godine objavio svoju AI alatku, interesovanje za AI botove se povećalo. Već se priča o tome da će mnogi konačno moći da napišu svoju prvu knjigu, a baš uz pomoć bota. O pitanju autorskih prava se još ne govori, mada je svima jasno da autor koji koristi veštačku inteligenciju nikada neće moći da bude isto što i „običan“ pisac.

Već postoje vodiči za pisanje uz pomoć ChatGPT-a:

Uprkos tome što pomoć ChatGPT-a i drugih botova od čoveka ne pravi autora, knjige koje su nastale uz pomoć AI alata se nalaze u Kindle prodavnici, a tu ima svega – od poezije do dečje književnosti. Stručnjake najviše brine plagiranje, jer veštačka inteligencija uči iz onoga što već postoji. Istina je da i ljudi kopiraju jedni druge, ali usput unesu i nešto svoje. AI botovi tu sposobnost za sada nemaju, pa je svakome ko je bar jednom napisao neki stih jasno da bot književnost još uvek nije prava književnost.

Pročitajte i:  ChatGPT i saveti za lakši život: Bot ima granice

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,