ERP 2024

Chrome 90: HTTPS kao podrazumevani protokol

Google je još početkom 2018. godine počeo da upozorava da će u nekom trenutku sve HTTP web stranice biti obeležavane kao nesigurne. Taj proces je počeo sa verzijom Chrome 68, da bi HTTPS protokol došao kao podrazumevani skoro tri godine kasnije, sa verzijom Chrome 90.

PCPress.rs Image

Obaveštenje da neki HTTP web-sajt nije siguran počelo je da se pojavljuje u julu 2018 – pored URL adresa svih onih sajtova koji traže lozinke, te podatke o kreditnim karticama. Praksa se kasnije proširila na sve sajtove koji traže bilo koje podatke, te HTTP stranice koje se posećuju preko Incognito moda. Radi se o tome da je HTTPS dizajniran da enkriptuje konekciju između korisničkog kompjutera i web-sajta koji se posećuje, a kako bi informacije koje se prenose bile bezbedne od cyber napadača. Tako je „novi“ protokol korak ka sigurnijem internetu, a od korisnika se traži da potpuno pređu na HTTPS.

Chrome 90 je na ovaj način napravio veliki pomak kada je HTTPS u pitanju. Svaka adresa koja se u okviru nove verzije pregledača bude unosila bez oznake za protokol (https:// ili https://) će automatski biti tumačena kao URL sa HTTPS protokolom – primer: ukoliko se u adress bar ukuca example.com i pritisne enter, URL će odmah dobiti https:// prefiks, što utiče na povećanu bezbednost tokom pretraživanja.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

PCPress.rs Image

Nova verzija Chromea je pored pomenutog donela i rešenja za 37 bezbednosnih propusta, među njima i nekoliko zero-day ranjivosti, te dodatnu zaštitu od NAT Slipstreaming napada (napadači su preko Application Level Gateway (ALG) opcije na ruteru dobijali pristup zaštićenim servisima) – zahvaljujući tome što su blokirani FTP, HTTP i HTTPS povezan preko porta 554. Tu je i AV1 Encoder koji poboljšava rad softvera za video konferencije, potom Google Tab Search opcija koja omogućava pretraživanje na svim otvorenim tabovima, te druga poboljšanja koja utiču na kvalitetnije internet iskustvo.

Windows, Mac i Linux desktop korisnici Chrome 90 mogu da preuzmu ako odu na Settings -> Help -> About Google Chrome, nakon čega će pregledač automatski primeniti dostupno ažuriranje.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: