Data centri 2024

Chrome dobija funkciju koja sakriva IP adrese korisnika

Google uskoro počinje testiranje nove funkcije za Chrome. U pitanju je “IP Protection” koja pospešuje bezbednost tako što sakriva IP adrese uz pomoć proxy servera.

PCPress.rs Image

Budući da se došlo do zaključka da se IP adrese korisnika često zloupotrebljavaju za praćenje ponašanja na internetu, Google pokušava da uspostavi ravnotežu. IP adrese web sajtovima i online servisima omogućavaju praćenje aktivnosti posetilaca, a na osnovu njih se prave korisnički profili. Trenutno ne postoji način da se tom praćenju izmakne, budući da ga nije moguće kontrolisati kao na primer kolačiće.

IP adrese imaju i druge uloge, na primer zaštitu od prevara. Važne su i za druge vitalne stvari na internetu, a funkcija “IP Protection” bi trebalo da sačuva te funkcije, dok istovremeno staje na put praćenju ponašanja na internetu. To znači da će IP adrese uskoro biti nevidljive određenim domenima, zahvaljujući čemu ovi neće moći da prate aktivnosti na drugim web sajtovima (cross-site tracking).

PCPress.rs Image

Korisnici će moći da biraju da li žele da uključe IP Protection, a IP adrese će u početku biti nevidljive onim domenima za koje se već dokazalo da prate ponašanje korisnika. Ostaje da se vidi da li će sve funkcionisati kao što je planirano, budući da rešavanje jednog bezbednosnog problema stvara druge – moguće je da će sakrivanje IP adresa zakomplikovati, ili čak onemogućiti blokiranje DDoS napada.

Pročitajte i:  Google Pixel 8A u svim bojama  

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,