Chrome – novi trik za brže pregledanje weba

Čini se da Google razvija način da poboljša performanse CPU-a, GPU-a i RAM-a u Chrome i Chromium derivatima.

PCPress.rs Image

Prototip je ipak veoma nestabilan

Nova funkcija, koja se naziva RawDraw, smanjila bi opterećenje sistemskih resursa promenom načina na koji su stranice konstruisane i samo rasterizacijom neophodnih delova. Kada Chrome browser rasterizuje svoj izlaz, on bira određene piksele koje će koristiti za crtanje te stranice. Browser počinje tako što deli stranicu na mrežu pločica od oko 256 x 256 piksela svaka, a zatim dodeljuje resurse tim pojedinačnim pločicama. Iako taj proces štedi Chrome od potrebe da ponovo izračunava celu web stranicu za svaki pojedinačni okvir sa kojim korisnik stupi u interakciju (ili ako postoji multimedijalni element koji se reprodukuje), trenutni metod bi se ipak mogao poboljšati.

Pojedinačne pločice stranica mogu biti prilično teške na modernim ekranima visoke rezolucije, što se tiče upotrebe resursa, ponekad zauzimajući i do 10 MB RAM-a. Ako zamislite višestruke resurse pločica potrebnih za jednu web stranicu, a zatim ih proširite na sve tabove koje imate otvorene u Chrome-u, brzo se nakupi dosta toga. Ali sada se radi na novom pristupu pitanju rasterizacije, a postovi programera na chromium.org pokazuju da se radi na prototipu alata pod nazivom RawDraw. Sa RawDraw-om, proces (nazvan Viz) odgovoran za korišćenje GPU-a za rasterizaciju ekrana, više ne dodeljuje teksture za svaku pločicu.

Pročitajte i:  Google Chrome dobija tri zanimljive opcije

Ovo smanjuje opterećenje memorije i CPU-a, tako da GPU može brzo da ponovo rasteruje potrebne pločice. To ima potencijal da smanji ono što treba da se prikaže do 90%. RawDraw alat je trenutno tehnički dostupan pomoću Chrome flags, ali morate biti prilično hrabri da ga istražite u trenutnom stanju, jer je trenutno ova funkcija i dalje veoma nestabilna i njeno omogućavanje će rezultirati raznim vrstama grešaka, kao što su Chromebook-ovi primorani da izvrše powerwash (resetovanje na fabrička podešavanja) da bi ponovo počeli da rade i probleme sa prikazivanjem u Chrome-u za Windows. Radujemo se što ćemo uskoro videti da alatka radi u stabilnijoj formi koja će, nadamo se, smanjiti osećaj tromosti Chrome-a i obezbediti glatko pregledanje sa manje resursa.

Izvor: Androidpolice

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: