Top50 2023

Cikliranje: Novi vid gradskog prevoza

love-bike

Dosta vam je gužve u prevozu, parkiranja kola i čekanja autobusa? Ako ste još uz to i ljubitelj bicikla, onda će vam se sigurno svideti pilot projekat “Cikliranje”.
Ideja ovog projekta je da građani koriste tzv. javne bicikle, koji će biti raspoređeni po raznim punktovima u gradu.Bicikli će biti zaključani sofisticiranim automatskim sistemom na posebnim parkiralištima. Korisnik će morati da se registruje na licu mesta uz pomoć kreditne kartice ili mobilnog telefona za dnevnu ili nedeljnu pretplatu. Takođe, postojaće mesečna i godišnja članarina uz koju će se dobijati i smart-kartica za lakši pristup biciklima. Kada korisnik stigne do željenog odredišta, ostavlja bicikl na najbliže parkiralište.
Modularni sistem parkirališta omogućava lako i brzo instaliranje i nezahteva ozbiljnije intervencije na gradskoj infrastrukturi.
Bicikl će biti solidne izrade, jednostavan za korišćenje, prilagođen  građanima u svakodnevnoj odeći i obući za obavljanje svakodnevnih poslova.

Sprečavanje zloupotrebe: Sofisticirani sofver će omogućavati korisnicima da u svakom trenutku preko interneta ili mobilnih telefona saznaju lokacije na kojima se nalaze slobodni bicikli, prate broj pređenih kilometara, izgubljenih kalorija, uticaj na životnu sredinu. Istim softverom operater vodi računa o lokaciji i odnosu slobodnih i zauzetih bicikala, te smanjenju mogućnosti zloupotreba, s obzirom na to da je svaki bicikl opremljen skrivenim GPS uređajem za praćenje.

Pročitajte i:  Ovaj finski grad bi emisiju ugljen-dioksida mogao da svede na nulu

Ovakva vrsta transporta već funkcioniše u Parizu, Barseloni, Montrealu… a svakako se nadamo da će i Beograd usvojiti ovakav sistem ekološkog i zdravog načina prevoza.

Izvor: Cikliranje

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,