BIZIT 2022

Citroen-ov koncept malog EV-a kao alternativa biciklu i skuteru

Mnogi proizvođači automobila osmišljavaju vozila za eru izvan koncepta vlasništva nad automobilima, ali Citroen ide sa tom idejom korak dalje. Kompanija razmišlja o automobilu koji ćete koristiti umesto bicikla i skutera. Ami One koncept, koji je kompanija tek predstavila, je kompaktno (dugačak dva i po metra), potpuno električno „vozilo za urbanu mobilnost“ koje ćete koristiti za kratke relacije do centra grada.

PCPress.rs Image

Vozilo sa dva sedišta će imati domet od samo oko 100 km i maksimalnu brzinu od 45 km/h, ali će moći lako da mu se pristupi i vozi sa QR kodom na dršci koja zamenjuje ključ. U nekim zemljama vam čak ne bi bila potrebna vozačka dozvola, poručuju iz Citroena. Nije iznenađujuće da usluge igraju vitalnu ulogu. Mogli biste da ga koristiti za manje od pet minuta uz pomoć aplikacije za iznajmljivanje automobila, iznajmite ga preko vikenda, plaćate za nekoliko meseci pristupa „bez obaveza“ ili, ako ste baš oduševljeni, prijavite se za višegodišnju pretplatu u koju je uključeno punjenje baterije, održavanje i parking.

Pročitajte i:  Ford otpušta četvrtinu radnika da bi obezbedio više novca za proizvodnju električnih vozila

Preko aplikacije mogli biste da produžite korišćenje na duže intervale, a Ami One Counters bi omogućio pristup automobilima i čak služio kao automatski distributer. Unutar vozila ćete naći bežično punjenje za vaš telefon, 5-inčni ekran umesto instrument table i jednostavan interfejs sa glasovnom kontrolom. Bluetooth zvučnik bi zamenio konvencionalni stereo sistem.

Reč „koncept“ u imenu jasno pokazuje da verovatno nećete videti baš ovo vozilo na ulicama u skorije vreme. Ovakav kakav je sada, Ami One će teže proći u Severnoj Americi i drugim regijama gde mnogi ljudi žive izvan centra grada. Međutim, koncept ilustruje ono na čemu će Citroen verovatno raditi u budućnosti. Francuska firma predviđa svet u kojem možete da sačuvate udobnost automobila (kao što su personalizovane rute i krov nad glavom) bez obzira na to koliko je kratko vaše putovanje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,