Šta se dogodilo kada je Indija zabranila TikTok?

TikTok je bila jedna od najpopularnijih aplikacija u Indiji sve dok nije zabranjena 2020. godine.

PCPress.rs Image

Pre četiri godine, Indija je bila najveće tržište TikToka. Aplikacija se mogla pohvaliti rastućom bazom od 200 miliona korisnika, naprednim subkulturama i mogućnostima za kreatore da menjaju život. Činilo se da je TikTok nezaustavljiv sve dok se nisu podigle tenzije između Indije i Kine.

Nakon graničnog sukoba, indijska vlada je zabranila aplikaciju 29. juna 2020. godine. Preko noći TikTok je nestao. Nalozi i video snimci indijskog TikToka su još uvek na mreži, zamrznuti u vremenu kada se aplikacija pojavila kao kulturni gigant.

To je ono što može da leži na stolu Sjedinjenih Američkih Država. Popisan zakon zabranjuje rad TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama i zahteva od vlasnika da proda svoj udeo u aplikaciji narednih devet meseci ili da se suoči sa zabranom u zemlji. ByteDance kaže da nema nameru da proda platformu društvenih medija i pokušava da obori zakon na sudu.

Zabrana masovne aplikacije bila bi trenutak bez presedana u američkoj tehnološkoj industriji, iako sudska bitka koja nadolazi ostavlja neizvesnu sudbinu TikToka. Indijsko iskustvo pokazuje šta se može dogoditi kada velika zemlja obriše TikTok sa pametnih telefona svojih građana. Indija nije jedina zemlja koja je preduzela taj korak. Tokom 2023. godine, Nepal je objavio odluku o zabrani TikToka a Pakistan je 2020. godine uveo niz privremenih zabrana. Dok 150 miliona američkih korisnika prelazi preko video zapisa u limbu, priča o zabrani TikTok-a u Indiji pokazuje da se korisnici brzo prilagođavaju, ali i da kada TikTok umre, veliki deo njegove kulture umire sa njim.

Pročitajte i:  Indija pravi najveći park obnovljive energije

TikTok ima algoritam koji kreira niše na takav način da one brzo cvetaju. Veliki broj malih kreatora i preduzeća svoj život zasniva na aplikaciji. To je vrsta uspeha koja je manje rasprostranjena na drugim platformama društevih medija. Instagram je više podešen za konzumiranje sadržaja naloga sa velikim brojem pratilaca dok TikTok stavlja veći naglasak na podsticanje redovnih korisnika da objavljuju.

Kada je TikTok izbačen iz Indije, vlada je zabranila i drugih 58 kineskih aplikacija, uključujući neke koje su danas sve popularnije u SAD-u.  Sada slična sudbina očekuje TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama. Novi zakon predstavlja presedan i stvara mehanizam da se američka vlada oslobodi svih kineskih aplikacija. Čim se iz Indije uklonio TikTok narasle su start-up kompanije koje su pokušale da popune rupu. Neke aplikacije su doživele početni uspeh zahvaljujući bivišim TikTok zvedzama. Ali se desio rascep u različitim uglovima kako su se aplikacije borile za dominaciju. Zlatna groznica nakon TikToka nije dugo trajala.

Ukoliko se TikTok zabrani u SAD, američki pejzaž društvenih medija bi mogao da sledi sličan put kao u Indiji. Nakon četiri godine zabrane, Instagram i Youtube postali su dom za kratke video klipove, dok su sve druge aplikacije manje više ugašene.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *