Coinbase želi da postane prva kripto-berza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa SEC-om, glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kripto-berze” kao ovlaštene brokerske kuće i mesta trgovanja.

PCPress.rs Image

Američki regulatori SEC-a na čelu s predsednikom Jay-om Clayton-om su izjavili da razmatraju da ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića, klasifikuju kao obveznice. To bi predstavljalo presedan u kripto-svetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod nadzorom stožernog regulatornog finansijskog tela. Budući da se novi regulatorni trend kriptovaluta čini neizbežnim, Coinbase, kompanija vredna 1,6 milijardi dolara, želi da postane predvodnik „novog kripto-sveta” i da registracijom kao brokerska kuća prestigne konkurenciju.

Prema pisanju Bitcoin magazina, put do brokerske kuće za Coinbase značiće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza za digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a potonji znači delovanje pod izuzećem od trenutnih regulatornih zakona. Drugim rečima, da bi neki poslovni subjekt postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebalo da ide.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: