BIZIT plus

Computex: Intel predstavio ambiciozne planove u vezi sa procesorima Atom

PCPress.rs ImageKompanija Intel je na sajmu Computex predstavila svoje nove proizvode zasnovane na štedljivoj grupi procesora Intel Atom, uključujući i planove o dodatnom razvoju popularne notebook kategorije, kao i proširenje na nove tržišne segmente izvan naprednih PC, laptop i server segmenata.
U proteklih 45 dana, Intel i procesor Atom su ušli na razna tržišta, prevazilazeći broj od pedeset miliona notebook računara zasnovanih na Intel-ovim procesorima, prodatih u protekle dve godine. Intel je objavio saradnju, u vidu obezbeđivanja procesora i „MeeGo“ softvera, sa kineskim proizvođačem automobila HawTai, na razvoju buduće platforme „infotainment“ koja će se nalaziti u vozilima. Intel je takođe najavio novu generaciju platformi zasnovanih na procesorima Atom sa više od pedeset puta manjom potrošnjom energije, namenjenu mobilnim uređajima uključujući smart telefone, kao i ugovor sklopljen sa kompanijama Google, Sony i Logitech, vezan za projekat Smart TV.
Intel je nedavno najavio budući sistem na čipu (SoC) zasnovan na procesoru Atom pod nazivom “Tunnel Creek” koji će po prvi put dozvoliti drugim kompanijama da povežu vlastite elektronske komponente sa SoC proizvodom kompanije Intel. Intel-ov procesor Atom takođe pokreće Intelov čitač (Intel® Reader), i na osnovu ovog proizvoda Intel je dobio više od tri hiljde ponuda za saradnju na kreiranju proizvoda koji nisu iz oblasti računarstva, od sprave za lociranje riba do automobila za golf.
Tokom svoje završne reči na sajmu Computex, Dejvid (Dadi) Perlmuter, potpredsednik i direktor grupe Intel Architecture, govorio je o ovim i drugim naporima kompanije Intel, što je obuhvatalo predstavljanje najtanjeg notebook računara na svetu koga pokreće nova dual-core platforma, „Pine Trail”. Sa debljinom od samo 14 mm, „Canoe Lake” je 50 odsto tanji od bilo kog notebook računara na tržištu danas.

Pročitajte i:  Microsoft donosi Linux sudo komandu u Windows 11 

„Intel veruje u snagu Atom franšize kao i to da ona može pomoći potrošačima da shvate pravi potencijal zajedničkog iskustva kako bi se omogućio kompjuterski kontinuum”, izjavio je Perlmuter. „Sa platformama koje obuhvataju sve, od kompaktnih i prenosivih notebook računara, do smart televizora i tablet računara inovativnog dizajna, Intel-ova arhitektura donosi inovativne proizvode zasnovane na jedinstvenoj „port of choice” softverskoj strategiji.”
Navodeći da se dnevno proda milion računara, Perlmuter je istakao potpuno novu grupu procesora 2010 Intel Core, uključujući Intel Wireless Display, kao i novu generaciju procesora Intel Core koja će koristiti Intel-ovu mikroarhitekturu pod kodnim imenom „Sandy Bridge”, čija proizvodnja bi trebalo da počne krajem 2010.godine.
Rene Džejms, potpredsednica i direktorka odeljka „Software and Services Group” u kompaniji Intel, pridružila se Perlmuteru na bini u diskusiji na temu na koji će način softver i izbor softvera pomoći ostvarivanju vizije komapnije Intel koja se tiče procesora Atom i iskustva rada na unakrsnim uređajima. To će stvoriti potrošačku doslednost i mogućnost da budu zadovoljni svojim izborom računara i sličnih uređaja. Džejms je takođe najavila da će Asus biti prvi distributer koji će isporučiti instaliran i prilagođen „AppUp“ servis nazvan „Asus App Store” na netbook računarima ove jeseni, počevši sa Windows-om preko sistema zasnovanih na softverskoj platformi MeeGo.
Izvršni direktor kompanije Acer, Gianfranco Lanci, razgovarao je sa Perlmuterom na temu budućih netbook i tablet računara kompanije Acer koji će biti zasnovani na Intel-ovim procesorima Atom, i platformi MeeGo*, a imaće otvoren ekosistem inovacija.
“Acer će imati spremne mobilne uređaje zasnovane na platformi MeeGo,” izjavio je Lanci. “Otvorena softverska platforma sistema MeeGo ponudiće našim kupcima još jedan operativni sistem koji je lak za upotrebu. Veliko nam je zadovoljstvo da sarađujemo sa Intel-om u nastojanju da obezbedimo tehnologiju koja pruža velike mogućnosti na poslu, kod kuće – bilo gde i bilo kad.”

Pročitajte i:  10 načina za rešavanje "nedostatka memorije" greške u Chrome-u

Novi procesori Intel Atom

U proizvodnji sledeće nedelje, a na policama pre praznika, mobilni dual-core Atom će doneti primetno brže potrošačko iskustvo u istim kompaktnim oblicima i veličinama, i sa istim trajanjem baterije. Procesori Intel Atom N455 i N475 za netbook računare, sa podrškom DDR3 memoriji, dostupni su već danas, dok će D525 i D425, namenjeni osnovnom tržištu desktop računara, biti dostupni od 21. juna. „Oak Trail” koji će biti dostupan kupcima početkom 2011. godine, prilagođen je elegantnim tablet i netbook računarima, i doneće i do 50 odsto smanjenu potrošnju elektične energije sa Full HD video reprodukcijom i izborom softvera, uključujući operativne sisteme MeeGo, Windows 7 i Google.

Izvor: Intel

Facebook komentari: