BIZIT plus

Čovek koji je kupovao bitcoin za nula dolara

Bitkoin je još uvek u fazi razvoja, te će tako ostati još neko vreme, što, između ostalog znači da trgovci, te platforme za trgovinu, moraju da rešavaju probleme kako se ovi budu pojavljivali.

PCPress.rs Image

Nepoznanice su nepoželjne u bilo kojoj sferi poslovanja, a posebno kada se radi o velikim sumama novca, te je nedavna greška u sistemu jedne japanske platforme za trgovinu pokazala kako to izgleda u praksi, a kada je kripto-poslovanje u pitanju. Tako se japanska kompanija za trgovinu kriptovalutama – Zeif, sada bori sa korisnikom koji je „kupio“ 20 biliona dolara vredne bitcoine, a za nula dolara.

Kako piše Gizmodo, problem je bio jednostavan – manja greška u sistemu naplaćivanja, omogućila je da Zeif na nekoliko minuta bitcoin prodavao za nula dolara. Jasno je da su neki korisnici to pokušali da zloupotrebe, a jedan je u tome i uspeo, te je kupio bitcoine vredne 20 biliona dolara. Očekivano, „kupovina“ je proglašena nevažećom, ali valjano ilustruje problem koji postoji u vezi sa bitcoinom. Cena od nula dolara je očigledno greška, ali šte će se dogoditi ako sistem postavi cenu koja nije toliko očigledno pogrešna, a ipak nije ispravna? Da li je prodavac dužan da poštuje cenu, da li kupac zadržava virtuelne novčiće, i na kraju, koje će se regulatorno telo baviti tim problemom?

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Ova pitanja ostaju bez odgovora, kako kada je u pitanju bitcoin, tako i kada se radi o drugim kriptovalutama, te postaju ključna u Japanu koji je postao svetski centar trgovine kriptovalutama. Ideja o decentralizovanoj valuti koja garantuje autonomiju i podrazumeva poštenje izgleda ne funkcioniše u potpunosti, te je pitanje čije je pravo veće kada dođe do greške u ceni, i da li će ikada postojati svet u kojem neko neće pokušati da „kupi“ nešto što ne košta ništa, čak i ako je kristalno jasno da je u pitanju greška.

Izvor: Uproxx

Facebook komentari: