PC Press Studio

D-Link: Koliko Wi-Fi škodi zdravlju?

D-Link_Logo_Black_strapBrzo širenje bežičnih mreža nametnulo je pitanje da li je Wi-Fi tehnologija štetna po zdravlje – ovakva pitanja se postavljaju uvek kada se koriste radio talasi visoke frekvencije, pa je, u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica, sprovedeno istraživanje.

Najveću zaslugu za brzo širenje bežičnih mreža nose široko rasprostranjeni i prihvaćeni Wi-Fi standardi, koji su korisnicima omogućili lako podešavanje, niske cene i brojne druge prednosti, koje su naročito istaknute novom verzijom standarda 802.11n.

Međutim, širenje bežičnih mreža su ometale povremene zastrašujuće priče o negativnom uticaju ove tehnologije na zdravlje, koje su se najčešće pojavljivale u Evropi. Zbog toga je organizovano istraživanje, da bi vlade i regulatorna tela imali “čistu savest”. Rezultati su pokazali da je Wi-Fi prilično bezopasan, odnosno mnogo manje opasan od drugih tehnologija koje se već dugo koriste. Evo nekih činjenica:PCPress.rs Image

  • Budući da su radio-talasi koje koristi Wi-Fi slični talasima koji se koriste za radio i televiziju, čovečanstvo je takvim talasima izloženo više od 50 godina. Uticaj takvih talase se ispituje već decenijama i nije otkriven nikakav problem.
  • Poređenje sa mobilnim telefonima je besmisleno – britanska agencija za zaštitu zdravlja je utvrdila da je potrebno sedeti na nekom Wi-FI hotspot-u godinu dana da bi se primila ista količina zračenja kao posle 20 minuta razgovora mobilnim telefonom.
  • Wi-Fi signali su višestruko slabiji od maksimalnih nivoa koji su propisani međunarodnim preporukama o izloženosti nejonizujućem zračenju. Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation) je našla da se radi o nivoima između 0,002% i 2% od preporučenog maksimuma.
  • Međunarodna zdravstvena organizacija je ispitala i uticaj na povišenje telesne temperature, kancerogenost i uslove nazvane “elektromanetska preosetljivost” (electro‐magnetic hypersensitivity) i nije našla dokaze za probleme ni u jednoj od ovih oblasti.
  • Zakoni koji se primenjuju u EU, kao i svi lokalni zakoni koji važe u njenim članicama, u potpunoj su saglasnosti sa međunarodnim propisima i uputstvima.
Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Istraživanjem je rukovodio David Longworth, novinar i analitičar, specijalista za primenu tehnologije u privatnom i javnom sektoru, a sponzor istraživanja je kompanija D-Link. Detaljan izveštaj, upotpunjen sa deset saveta kako da izvučete maksimum iz svog Wi-Fi-ja na engleskom jeziku, možete pročitati na ovoj adresi.

Izvor: D-Link

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,